måndag 4 januari 2010

Säpo varnar: Terroristerna finns i Sverige

Expressen
Den somaliska terrorgruppen al-Shabab rekryterar unga svenskar. Säpo skärper uppmärksamheten efter mordförsöket på Muhammed-tecknaren i Danmark. Ett tiotal svenskar deltar just nu i träningsläger och våldshandlingar i Somalia, enligt Säpo.

Den somaliske yxmannens attack på tecknaren Kurt Westergaard fokuserar intresset på islamistgruppen al-Shabab i Somalia. Gruppen, som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida, berömmer angriparen och uppmanar andra somalier över hela världen att följa hans exempel.

"20-tal svenskar"

BOMBPLAN. Yxmannen greps tidigare i år i Kenya misstänkt för att förbereda ett attentat mot Hillary Clinton. Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images

- Vi har hela 2009 talat om problematiken att svenskar reser till Somalia för att deltai träningsläger och våldshandlingar, säger Patrik Peter, presssekreterare på Säpo.
- Ett 20-tal svenskar har rest till Somalia de senaste åren. Av dem har en handfull hittats döda efter våldshandlingar.I dag finns ett tiotal svenskar på plats i Somalia, säger han.

Självmordsbombare

Den 28-årige mannen som försökte mörda tecknaren besökte Sverige förra året för att samla in pengar till al-Shahab, uppger somalier i Sverige. Besöket ska ha skett tillsammans med en god vän, också han dansk-somalier, som senare blev självmordsbombare och sprängde ihjäl ett 20-tal människor i Somalias huvudstad Mogadishu i december.
- Vi följer det här mycket noga. Vi samarbetar kontinuerligt med säkerhetspolisen i Danmark, säger Patrik Peter.
Han förklarar att det är olagligt att samla in pengar till terrorism, men att det är svårt att rättsligt bevisa att givarna medvetet skänker pengar till terror.

Svårt att stoppa

KOPPLING. Somaliern som anföll den danske tecknaren Kurt Westergaard kopplas till al-Shabab. Foto: Ernst Van Norde

Tidigare har Säpo varnat för att unga svenskar i Somalia "inom kort" kan delta i terrordåd. Unga män, uppvuxna i Sverige, inspireras av äldre och erfarna aktivister, förklarar Malena Rembe, chefsanalytiker vid Säpos enhet för kontraterrorism, i en intervju. Hon påpekar att det är svårt för Säpo att stoppa deras resor till Somalia.
- De har alla radikaliserats till den här våldsglorifierande ideologin i Sverige, säger Rembe.

Inga kommentarer: