lördag 12 september 2009

Guantanamo-svensken fast med bombbälte

Erixon.com Lördag 12 september 2009 · 15:53 Länk:

När Mehdi Ghezali satt i Guantanamo-fängelset som en misstänkt terrorist slöt de svenska medierna upp bakom hans besked att han var oskyldig. Han fick betydligt mycket mer stöd av medierna än Dawit Isaak, trots att Isaak fängslades ungefär samtidigt — och dessutom kämpade för demokrati. Men medierna hade större sympati för Ghezali.

Väl ute ur Gitmo bedyrade Ghezali sin oskyldighet, ett besked som medierna villigt och okritiskt spred till svenska folket.

Nu rapporterar man från Pakistan att Ghezali gripits, Polisen hittade bombbälte:

Polisen hittade ett bombbälte, kartor och detaljerad information om västerländska ambassader när de terrormisstänkta greps. Den danska ambassaden i Islamabad kan ha varit gruppens mål, uppger en underrättelsekälla.

Naturligtvis är han, om gripandet bekräftas, helt oskyldig också nu. Eller som Karlskoga-Kuriren skriver i Två gånger vore för mycket:

För fem år sedan släpptes han fri, efter påtryckningar från den svenska regeringen. En regering som i sin tur hade fått hård kritik för att man inte arbetade tillräckligt för att få honom fri.

Varför skulle en man, som har fru och två barn hemma i Örebro, återigen utsätta sig för risken att bli tillfångatagen? […] Borde inte han, mer än andra, hålla sig borta från det Pakistan där han en gång fängslades?

[D]et måste också kännas svårbegripligt för alla de människor som lade ner mycket tid och kraft för att hjälpa honom från Guantanamo. En gång till?

Ja, det vore intressant att höra, från de som hellre stödde en misstänkt terrorist än en demokratikämpe att komma ur fängsligt förvar, om de återigen tänker lägga ner sin energi på misstänkta våldsverkare hellre än att arbeta för människorättsaktivister.

Skola och bilar brann i natt

 

GT 12 september 2009 Länk:

KUNGÄLV. Fyra bilar stod i lågor i Kungälv på fredagskvällen och två i Gårdsten. Dessutom brann det vid Kungälvs sjukhus, i Strandskolan och vid gamla simbadet. Det mesta tyder på att bränderna är anlagda - och troligen inspirerade av vad som händer i Göteborg.

Klockan 21.10 kom det första larmet. Det brann då i terrängen intill Kungälvs sjukhus. Räddningstjänsten släckte - bara för att kallas ut till nästa brand klockan 21.50.
En bil hade då antänts på parkeringsplatsen vid Nordmannatorget på Kongahällavägen. Elden spreds sedan till bilar som stod intill. Sammanlagt skadades fyra bilar.
Efteråt anlades ytterligare åtminstone två bränder. Den första drabbades Strandskolan, alltså gamla Vikingaskolan, vid 22.30-tiden. Skolan ligger några hundra meter från platsen för bilbränderna.
Av allt att döma har gärningsmännen krossat rutor, kastat in något brännbart och tänt på. Utanför låg en yxa och en sten - och en brinnande bensindunk. Dessbättre kunde räddningstjänsten släcka innan eldsvådan fått någon större omfattning.

Brand vid simbad

Den andra branden ska ha skett vid 23.30-tiden. En mindre brand som snabbt kunde släckas vid gamla simbadet.
Tidsmässigt och geografiskt kan det mycket väl vara samma gärningsmän eller gärningsman bakom samtliga bränder.
Kungälvspolisen fick i natt förstärkning av polisen i Stenungsund för att snabbt försöka spåra mordbrännarna.
Strax efter klockan ett natten mot lördag blossade även två bilbränder upp på Kanelgatan i Gårdsten i Angered.
Troligen har den senaste tidens omfattande skadegörelse, attacker mot polis och räddningstjänst samt bilbränder i Göteborg inspirerat till bränderna i Kungälv. Sedan den 18 augusti har det skett omkring 95 bilbränder i Storgöteborg - de flesta på Hisingen.

Integration- fungerar det?

En bekant i Tyskland skrev följande angående integration:

“Forget about integration.Germany does everything for integration and it gets worse and worse here every day.They pay millions of euros,they are hyper-tolerant and it leads to nothing.I came to Germany from Moldova and i didnt need no special integration,me and my family learned the language and we integrated ourselves,like every normal human being.Muslims(especially arabs) dont want to integrate,they want you to integrate into islam and their rules.Everywhere they are,there is trouble.”

Läs och lär. Översättning följer nedan:

“Glöm integration. Tyskland gör allt för att integrera men det blir bara värre och värre. De betalar millioner i Euros, de är hyper- toleranta men det leder ingenvart. Jag kom till Tyskland från Moldova och jag behövde ingen integration att tala om, jag och min familj lärde oss språket, vi integrerade oss själva, som vilken normal människa som helst (skulle göra). Muslimer (speciellt Arabiska) will inte bli integrerade, de vill att ni integrerar till Islam och deras regler. Där de är, där är det problem.”

Inget behöver tilläggas. Läs och lär.

Bilbränder och stenkastning på Komettorget

GT 11 september 2009 Länk:

Flera bilbränder härjade i Göteborg natten mot fredag.
En spårvagn utsattes även för stenkastning på Komettotget.
- Där har vi lyckats identifiera ungdomarna, säger Pia Goksöyr vid polisen i Västra Götaland.

Larmet om den första bilbranden kom in strax före klockan elva på sena torsdagskvällen. Två bilar stod då i lågor på Rimfrostgatan.
– Och ytterligare två skadades, säger Pia Goksöyr.
Klockan 02.22 var det dags igen. Då hade en bilbrand blossat upp på Tolvskillingsgatan.

Stenkastning

Ytterligare tre bilar skadades. Ungefär en och en halv timme senare larmades räddningstjänsten även om en mopedbrand på Grevegårdsvägen i Tynnered.
Vid 23-tiden på torsdagskvällen utsattes även en spårvagn för stenkastning av ett ungdomsgäng på Komettorget.
Enligt polisen finns det övervakningsmateriel från det tillfället som nu ska gås igenom.
– Ungdomarna är identifierade, säger Pia Goksöyr.

Fler bilar brändes i natt

Nu sprider det sig, vi får krama de små liven lite hårdare (ironi). Lyssnade Göteborgspolisen på råden från Malmöpolisen? Sitter Mona Sahlin i soffan och tittar på Idol? Vad gör de som förlorat sina bilar och ska till jobb och dagis på måndag? Ingen svarar, som vanligt. Tänk på alla andra nysvenskar som bara vill ha lugn och ro, de onda ger de goda dåligt rykte. Men vi måste ju titta på Idol, inte har vi tid med sådana här tråkigheter.
GP 2009-09-12 08:28 Länk:

Fyra bilar brann i Kungälv där också en skola tändes på. I Göteborg brann tre bilar.

Den senaste månadens bilbränder och liknande i Göteborgs förorter tycks nu ha spritt sig till Kungälv.

Strax före klockan 22 på fredagskvällen brann fyra bilar på en parkeringsplats på Kongahällagatan i Komarken i västra Kungälv. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde begränsa elden så att den inte spred sig till fler bilar.
En stund senare, vid 22.30-tiden, larmades räddningstjänsten till Strandskolan som ligger omkring en kilometer från den plats där bilarna brann.
- När vi kom fram brann det i skolans fasad och i en bensindunk. Rök hade tagit sig in genom ett krossat fönster och utlöst larmet, säger Håkan Lundgren räddningschef i Kungälvs kommun.
Han är mycket bekymrad över bränderna.
- Här är någon som anlagt en brand på en skola och det är mycket allvarligt.
Tidigare på fredagskvällen hade en buss vid Nordmannatorget i Kungälv fått en ruta krossad av stenar.

I Bergsjön i Göteborg sprutade ett ungdomsgäng brännbar vätska på utsidan på spårvagnar som passerade Komettorget och tände sedan på. Elden tog sig dock inte men Spårvägen ville inte köra mot Komettorget innan polisen hade säkrat hållplatsen. Det gick därför ingen spårvagnstrafik mellan Allhelgonakyrkan och Bergsjön under en timma på fredagskvällen. Linje 11 vände vid Bellevue och linje sju vid Aprilgatan. Efter att polisen varit på Komettorget släpptes trafiken på igen.
Vid infarten till Kaneltorget i Gårdsten brann två bilar vid 01.10-tiden och några timmar senare, vid halv fem-tiden, sattes en bil i brand på Bredfjällsgatan i Hammarkullen.
Anders Sahlberg & Lars-Ove Johansson

fredag 11 september 2009

Spårvagnsattack i Bergsjön

Kommentar:

Så, så, Mona Sahlin, kom hit och kramas lite till med de “olyckliga” invandrarna. Om du har tid kvar kanske du kan komma och krama mina barn som INTE bränner bilar, de har nämligen en jäkligt tuff vardag också. Att leva med en ensamstående förälder som fått sjukersättningsansökan nekad är inte lätt. Skumt Mona att MINA ungar inte bränner bilar. Ni vet väl förstås att det där är en lögn, att de där ungarna inte är olyckligare än andra svenskar, jag betvivlar inte att ni känner till verkligheten. Det bränns bilar i Gulfen, klart man gör samma sak i sitt nya värdland som “räddat” en från en “hemsk tillvaro”. Så hemsk att vad som helst är bättre? Tydligen inte. Sluta med skitsnacket, de flesta av oss (det finns tyvärr undantag) svenskar råkar ha en behaglig mängd intelligens. Eller som dom säger i USA- “Cut the bullshit and get to the point”.

 

GP uppdaterad: 2009-09-11 22:24 Länk:

Spårvägstrafiken till Bergsjön flyter nu som vanligt.

Trafiken var inställd under en timma på fredagskvällen på grund av oroligheter vid Komettorget.
Ett ungdomsgäng hade sprutat brännbar vätska på utsidan på spårvagnar som passerat och sedan tänt på. Elden tog sig inte.
Spårvägen ville inte köra mot Komettorget innan polisen särkrat hållplatsen. Det gick därför ingen spårvagnstrafik mellan Allhelgonakyrkan och Bergsjön under en timma på fredagskvällen. Linje 11 vände vid Bellevue och linje sju vid Aprilgatan.
Efter att polisen varit på Komettorget släpptes trafiken på igen.

Vaccine- free children don’t get Autism

Dr. Mayer Eisenstein

"We have about 30,000 or 35,000 children that we've taken care of over the years, and I don't think we have a single case of autism in children delivered by us who never received vaccines.......Every doctor now essentially in this country has done something as heinous as the Nazis did, unknowingly."

[They are going after Dr Eisenstein, what took them so long?  Anti-vax, vax-cause-autism MDs are thin on the ground, the pharma-Nazis don't like being exposed.]

See: Vaccine autism proven Dan Olmsted Persecuted doctors

[2009 May] Autism doctor: Troubling record trails doctor treating autism

Quotes
In Chicago, Homefirst Medical Services treats thousands of never-vaccinated children whose parents received exemptions through Illinois' relatively permissive immunization policy. Homefirst's medical director, Dr. Mayer Eisenstein, told us he is not aware of any cases of autism in never-vaccinated children; the national rate is 1 in 175, according to the Centers for Disease Control and Prevention. "We have a fairly large practice," Eisenstein told us. "We have about 30,000 or 35,000 children that we've taken care of over the years, and I don't think we have a single case of autism in children delivered by us who never received vaccines. "We do have enough of a sample," Eisenstein said. "The numbers are too large to not see it. We would absolutely know. We're all family doctors. If I have a child with autism come in, there's no communication. It's frightening. You can't touch them. It's not something that anyone would miss."--[2006] The Age of Autism: 'Amish bill' introduced By DAN OLMSTED

In Eisenstein's view, vitamin D has amazing powers, even when it comes to autism. In a recent presentation, he summarized his advice to parents succinctly, "No Vaccine and More Vitamin D = No Autism."
.....Through it all, he directed a practice that he says delivered about 15,000 babies -- mostly at home. With demand for home births dropping, he said he is focusing more on families that want to avoid vaccines.
He said he became passionate about vaccine risks when years ago he listened to Leonard Horowitz, a dentist whose Web site describes him as a "prophet" and is now promoting the theory that bioengineers produced swine flu "in a conspiracy to commit genocide." Horowitz, Eisenstein said, "was talking about AIDS and Ebola and autism and asthma and allergies, and he linked it all to vaccines."
Eisenstein, who calls the American Academy of Pediatrics the "American Academy of Pharmaceuticals," dismisses the many peer-reviewed studies that failed to find a link between autism and vaccines as "fake studies." .....Vaccine proponents won't admit this because, he said, "Every doctor now essentially in this country has done something as heinous as the Nazis did, unknowingly." [2009 May] Autism doctor: Troubling record trails doctor treating autism

Link:

Multiculturalism - Europeans Guillotined From Their Cultures

Part 3 - Personal Stories
By Frosty Wooldridge
9-10-9 Link:

If you look at the horrendous social consequences growing in France, United Kingdom, Holland, Sweden, Belgium, Austria, Spain, Canada and elsewhere-you cannot wonder who dreamed up the concept of 'multiculturalism'. Did they take into account human nature? Anthropological realities? Different tribes? Antagonistic cultures?
Immigrant citizens now bomb subways in England, trains in Spain, riots in Sweden and create growing slums in Amsterdam.
Given enough time, every human tribe attempts to become dominant. By sheer numbers, cultures work toward power. Notice that major religions like Catholics attempt to become dominant. You may observe Mormons sending their kids out across the world for two years to add more numbers. Muslims invaded Europe centuries ago, but suffered defeat. Today, Libya's Kaddafi said, "Allah smiles upon us in that we do not need to bomb or conquer Europe. Islam will become the dominant culture by mid century by peaceful immigration."
Sweden, called the most successful society on this planet, recently suffered horrific clashes from its growing Muslim population that hates Jews. Instead of enjoying a tennis match with Israel in Malmo, Sweden, Swedish-Muslims firebombed and threatened to kill the Jews. You may see the results of multiculturalism: 
http://vodpod.com/watch/1428923-sweden-in-grip-of-islam
If not for those Muslim immigrants, the tennis matched would have been enjoyed by all Swedes! With 70 percent unemployment among Muslims, crime exploded, rapes tripled--but the local Islam imam said, "The best Islamic state in the world is Sweden!"
If you look into British society, you find two distinct and separate sections of once peaceful England. Muslims don't like the British and the British tolerate the Muslims.
The same separation occurs in France. A French reader, Brigitte, said. "I believe the unfettered immigration into the USA is but one aspect of the "divide and conquer" rule of imperialism. As long as immigrants from all over the world are permitted to remain in the US, the "living space" (Lebensraum of the Nazis) they occupy--is denied English-speaking U.S. citizens.
"The multiculturalism that is being promoted creates resentment in the Anglo-Americans, which they dare not voice because it's not politically correct to do so. It exists nevertheless and is building pressure and could one day find expression in brutality, perhaps mass slaughter, towards all aliens.
"Meanwhile the Puerto Rican Day parade is only one of a great number, each country having its own day and parade to display nationalistic and cultural pride in their country of origin and woe to whoever grumbles.
"This two-part policy is effective in feeding resentment on the part of the Anglo-Americans, contempt for the Anglos on the part of the immigrants, and thus the success in keeping all people of different origins estranged from one another is achieved.
"As long as Anglo-Americans are kept down by the multicultural ideology, they will not find common ground with the aliens, or alien-looking people. So the unity that would give strength to the people (united we stand) will never happen and imperialism will flourish. Here in France it's just the same."
My Mexican antagonist, Subcommandante Pedro read my latest column. He responded:
"In Boulder, Colorado, where I formerly taught school-rich, white, liberal mothers, driving $50,000 SUVs, sported bumper stickers that read, "Celebrate Diversity". However, they drove their kids to all white schools away from legal immigrant enclaves that overwhelmed area schools."
"Stupid, racist, lazy white cows! It is because of idiots like this that La Raza will emerge victorious. These are the dumbasses that voted our beloved Obama in on a landslide. Don't worry Mr. Frosty, when the time comes these will be the first to go. They'll probably still be talking about the "joys of tolerance" as the guillotine drops. Dumb stupid honkeys! God Bless America LMFMAO (Second "M" stands for "Mexican")!" Cordially, SubComandante Pedro, MeCHA Brown Berets Infiltration Brigades, LA, Alta CA, Aztlan
Another reader said, "In my view until we speak from our historical voice as the founding Nation of this country we do not have the standing that is necessary to even be listened to let alone have any power and influence. Especially concerning the all important policy of immigration! We are now the only community that has no name and no standing in the current environment of radical transformation of the U.S.! We are under a savage assault in every sector that determines a peoples' identity and past!  It is led by our own institutions and leaders. The ideology and game plan is one crafted by these transnational ethnic/religious elites.
"Now we have the parent of our Democratic Republic, England, trying to stamp out the capacity of the native English to defend their country, civilization, identity, and past against the assault meant to destroy all of these Nation building and preservation dynamics and values!"
This reader wrote, "Your efforts and the knowledge you give to people is very appreciated. There are not many honest men as you left anymore it seems--not on the subject of the illegals--since the profits are so vast and so enticing.
"I am a student at one of the biggest illegals running factories probably in the nation. The school is Metropolitan State College of Denver. I have been sworn at in online classes, and insulted. The professors are so in the agenda of the college that they allow even profane comments to be made to students who say anything even remotely against their agenda for the illegals. If you are a Caucasian--you better be prepared to denounce your ethnicity in order to survive at Metro and get that precious little degree.
"Everyone who is 'White" at Metro is terrorized--they are all frightened to be put out of the college if they don't say what is demanded. You know, how the "Whites' have caused untold suffering to minorities since the beginning of time--and now we must understand and accept our new incoming people--the onslaught of the illegals for the profiteering, looters and robber capitalists.
"Metro's clumsy president, Stephen Jordan is allowing me to be attacked by other students and the professors in each of my classes-- for several semesters now--that it is more and more looking like that they have an axe to grind with me! Essentially I am being discriminated against over my race--and their preference in folks of another race--and those others are, of course, the illegals.
"It is absolutely a take-over with this college undermining our nation--my people, my culture and my countrymen.
"Title IV Federal financial aid, specifically prohibits racial discrimination in order for a college or university to participate in Title IV programs. The CFR's are specific on that--but the U.S. Department of Education doesn't care about Federal Regulations--because actually, in fact ED is just as much involved in the illegals business as the college!
"Offices of civil rights in education, only deal with minorities complaints--- never Caucasian complaints. What a horrific mess--to be terrorized over this and have my degree on the line!"
A reader in Canada said, "We have booths for different cultures up here in Montreal at our fairs. But, very few visit the Canadian booth. One immigrant said, "Canada is not a country any more. We are all immigrants to this multicultural society.""
If mass immigration continues adding 200,000 more people from disparate cultures from around the world into the USA monthly and well over 2.4 million annually-they will displace our national language, our culture and our way of life.
The United States speeds toward becoming a dysfunctional, unstable and hopelessly multicultural civilization. The metaphor of the Tower of Babel explains our plight.
_______
To take action: First and foremost, join www.numbersusa.com and become one of nearly a million Americans making impact with pre-written faxes and phone calls to change immigration policies toward a stable future. Bi-partisan and highly effective!

85 bilbränder i Storgöteborg

Utbränd bil i Högsbohöjd, förstörd natten till fredagen.

GP 11 September 2009 Link:

På mindre än en månad har cirka 85 bilbränder inträffat i Storgöteborg. - Vi ser inget slut på det, säger polismästare Lars Klevensparr.

LÄS MER: Nya bilbränder natten till fredagen

Mellan den 18 augusti och den 7 september anmäldes 74 bilbränder i centrala Göteborg, Mölndal, Frölunda, Kortedala, Angered och på Hisingen. Sedan dess är det ytterligare ett tiotal bränder, enligt Lars Klevensparrs stab.
De flesta bränderna har förekommit på Hisingen.
- Vi ser inte slutet på detta, det gör vi inte. Men samtidigt har det inte varit så intensivt som det var efter den 18:e i förra månaden, säger Lars Klevensparr.
Han ser vissa mönster, vissa kopplingar, men vill inte prata om vad det handlar om.
- Vi håller på och förhör personer, vi hämtar personer och gripanden görs. Det är väldigt unga personer, både 14- och 15-åringar. Samtidigt vet vi att det finns betydligt äldre personer inblandade.
Även annan brottslighet som försäkringsbedrägerier, finns med i bilden.
- Vi tittar särskilt på att det finns personer som passar på att elda upp sin egen bil. Vi vill inte beskylla ungdomar för allt, och det gör vi inte heller. Vi har en bilgrupp som tittar på detta, säger Lars Klevensparr.

Jan Höglund

Svenske Guantanamo- fången gripen igen

GP 10 September 2009 Länk:

Oskyldig? Knappast. Lättlurade svenska Politiker och media kanske tror det. De behöver studera Islam och andra religioner mer ingående. Vet de till expempel vad Ramadan är? Vet de vad de undervisar och talar om under Ramadan? Följ gärna länkarna på denna bloggen om du vill veta från en ex- muslim, mycket information som alla borde känna till.

Den svenske förre Guantanamofången Mehdi Ghezali är en av de tre svenskar som förra veckan greps i Pakistan.

Mehdi Ghezali satt i 930 dagar i det amerikanska Guantanamolägret på Kuba misstänkt för terrorverksamhet i Afghanistan. Han släpptes i juli 2004 utan att några bevis mot honom förelagts.
Nu avslöjar svt:s Rapport att han gripits tillsammans med två andra svenskar i Pakistan. Denna gång misstänks han för samröre med al-Qaidá.
Det var förra veckan som elva personer greps i Dera Ghazi Khan-distriktet i Pakistan, tre svenskar, sju turkar och en ryss. Enligt en Pakistansk tv-kanal ska de ha gripits när de försökte smyga in i Punjab. Säkerhetspersonal vid en gränsstation ska, enligt Rapport, ha hittat CD-skivor, litteratur och valutor som indikerade terrorverksamhet. De gripna är förda till huvudstaden Islamabad.
Svenska UD har ännu inte fått någon bekräftelse på att tre av de gripna är svenskar.
Enligt uppgifter till Rapport har 30-årige Ghezali sen en tid befunnit sig utanför Sverige.
När han greps 2001 i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan sa han att han reste runt med en vän. Han ville till Pakistan för att inte tillfångatagen av bybor som skulle sälja honom till USA.
Under sin tid i Guantanamolägret utsattes han för psykisk tortyr.

Läs andra bloggar angående detta: Politiskt Inkorrekt, Spikharrys Blogg

tisdag 8 september 2009

Buset fortsätter

Från Jan Rume Blogg 06/09/2009...11:06 Länk:

fireriot

Bomber stenkastning bilbränder skadegörelse mm. så ser helgens resultat ut i Göteborg och Stockholm.

Så här lät det 2005    

”Både centerpartiet och folkpartiet varnar för att kravallerna i Frankrikekan sprida sig till förorter i Sverige. Polisen tonar emellertid ner farhågorna.”Det jäser lite grann, men vi är inte oroliga” , säger en polisman”

Varför har man inte tagit lärdom av detta  ?  Det jäser lite grann ,jo jag tackar och de som fått sina bilar uppeldade samt brandmän som utsätts för mordförsök är med all sannolikhet oroliga. Lika oroliga behöver de va som kanske behöver en ambulans, kommer den ?

måndag 7 september 2009

Polischefen: De ska ta i med hårdhandskarna

Aftonbladet 7 September 2009 Länk:

Polisen tar i med hårdhandskarna. Och det ska de göra, menar länspolismästaren i Uppsala.

– Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa, säger Erik Steen.

Ungdomarna i Gottsunda menar att de utsätts för omotiverade visitationer, att polisen ”jävlas” med dem, och att polisen gång på gång använder övervåld mot dem.

Vad är orsak, och vad är verkan, undrar länspolismästaren Erik Steen.

– Vi är ju i Gottsunda av en anledning – det händer många allvarliga brott där. Och vi måste genomföra skyddsvisitationer för att leta efter narkotika, vapen och tillhyggen. Men naturligtvis ska ingen polis använda övervåld, säger han.

”Det är vårt jobb”

Ungdomarna säger att de utan anledning blir upptryckta mot väggar, och förnedrade.

– Om man får stå upp mot en vägg och hålla upp armarna kan det kanske uppfattas som provocerande, men det är vårt jobb och det görs efter välgrundade beslut, säger Erik Steen. Det är ju inte änkefru Pettersson på väg hem som råkar ut för det här.

”Ska utredas”

Ungdomarna berättar om hur poliser förnedrar dem och slår dem.

– Sådana påståenden ska naturligtvis också utredas. Men det är ju inte vi som kastar sten eller bränner bilar. Grundproblemet kan aldrig vara polisen, säger länspolismästaren.

Ungdomarna säger att de vill hämnas på polisen.

– Det är där jag inte hänger med. Vi är ju där av en anledning från början – att de bränt någon stackars människas bil.

De säger att ni behandlar dem illa.

– Det är såklart i viss mån sant. Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa. Men vi ska göra det inom de lagar och förordningar som finns.

Eric Tagesson

Så klarade sig Paris under kravallerna

Aftonbladet 7 September 2009 Länk:

”Det viktigaste är gräsrotsarbete”

PARIS. De franska förorterna har gått från undantagstillstånd och krigslagar till ett bräckligt, men relativt lugn på fyra år.

Polis och lokalföreningar har dragit lärdomar av de senaste årens kaos.

Så sent som igår kväll dog en ung man i södra Frankrike, när han försökte gå emellan två gäng som slogs med basebollträn och knivar. Men polisen var blixtsnabbt på plats och lugnet verkar ha lagt sig även där.

Det är inte jämförbart med de rena krigsscener som Aftonbladet kunde rapportera om hösten 2005. Då brann det i förorter över hela Frankrike. Efter flera veckors kaos tillsatte Frankrike undantagslagar som inte hade använts sen Algerietkrigets dagar på 1960-talet.

”Vi kommer att sätta dit dem”

2007 i Villiers-le-Bel fruktade man att det skulle börja om igen. Men där slocknade det snabbt.

– Redan då hade vi lärt oss vikten av att inte låta bråket sprida sig. Vi satte in massiva insatser med en gång, säger Gérard Gachet, talesman åt den franska inrikesministern till Aftonbladet.se. Svenska polisuttalanden som ” Bränner du bilar och kastar sten behandlar polisen dig illa”, har Gérard Gachet inte mycket för. Det provocerar i onödan, menar han.

– Det viktiga är bråkmakarna förstår att vi kommer att sätta dit dem, förr eller senare. När lugnet lagt sig så tar polisens tekniker och utredare vid. Det kan ta ett halvt år, men vi hittar dem till slut. Det börjar de inse, säger han.

Gräsrötter gör skillnad

I Frankrike har man nu insett att det viktigaste är gräsrotsarbete som görs i förhindrande syfte.

– Sen 2005 så finns det många fler föreningar som helt opolitiskt arbetar i de här kvarteren. Det kan till exempel vara affärsmän som själva har vuxit i de här kvarteren som undervisar, säger sociologen El Yamine Soum till Aftonbladet.se.

– Dessutom har islamiseringen av de här kvarteren haft en lugnande inverkan, genom att ge vissa moraliska ramar till ungdomar. Man kan tycka vad man vill om det, men det är ett faktum, säger sociologen.

För franska politiker är situationen i förorten numer en fråga som är på agendan – även när bilarna inte brinner. Så sent som förra måndagen ordnades möten på regeringsnivå mellan poliser, föreningar och olika representanter för ungdomarna från de fattiga förorterna.

Sen några månader tillsätts också en ny närpolis som ska patrullera till sent på kvällen i ett hundratal fattiga kvarter.

– De poliserna rekryteras ofta från just liknande kvarter. De vet hur man ska tas med ungdomarna, säger Gérard Gachet.

Magnus Falkehed

Detta har fransmännen ändrat sen 2005:

Bättre utrustning till polisen. En polis som känner sig oskyddad och otrygg är en farlig polis. Fler – icke dödande vapen: gummikulor, elpistoler…

Bättre utbildning till polisen. Artighet och bestämdhet måste bli regel.

Lokalt rekryterad närpolis som patrullerar sent.

Snabbare utredning så fort någon ungdom skadas eller dör, när den till exempel flyr från polisen. Ryktesspridningen måste stoppas med en gång.

Fler övervakningskameror framför skolor.

Ordna en tyst demonstration så fort en tragedi inträffar. Det kan kanalisera vrede.

Program för att riva och renovera höghus. Många förorter är byggda som stängda fort bakom motorvägar.

Aktivare föreningar utan politisk anknytning. ”SOS rasisms paternalism var en katastrof”, säger sociologen El Yamine Soum.

Katastrofal åtgärd: att stänga luckorna till hustaket för att hindra kastning av projektiler. Häromveckan brann flera invånare inne. De kunde inte komma ut på taket.

”Man vill göra uppror – hämnas”

Aftonbladet 7 September 2009 Länk:

De fattiga ungdomarna i förorten har förklarat krig mot samhället

GÖTEBORG /UPPSALA. Nattens barn har vaknat.

På Bredfjällsgatan, Hammarkullen, trängs betongfasadernas mörker bort av lågorna. Tät rök från tre personbilar.

Den här natten ska förorterna brinna, den här natten ska samhället lyssna.

Oroliga grannar i tända fönster. Brandmän i gula overaller. Några hundra meter från branden, den här sena lördagskvällen, träffar vi Egget. 19-årig ledarfigur i området. Han ser upp mot himlen.

– Titta, en förortsfågel.

En polishelikopter cirkulerar över oss där vi står på Hassan-bron. Den kallas så. En av broarna över väg 190 som ringlar genom Hjällbo här i Göteborgs norra förorter. En mötesplats för traktens ungdomar. Det var från den här bron som någon kastade en sten rakt in i en brandbil häromdagen. Två brandmän skadades.

En polisbil passerar snabbt under oss, vi ser hur den svänger upp mot vårt håll medan Egget berättar att oroligheterna kan bli värre framöver. Mixgården, en av få återstående ungdomsgårdar i området, har lyckats hålla många ungdomar borta från stökigheterna. Men inte länge till.

Egget säger att han inte själv kastar sten, men han är en talesman för grupperingen bakom den senaste tidens bränder och stenkast-ningar mot poliser i området.

”De tar första bästa”

Polisbilen närmar sig. Snabbt. Är den på väg mot oss? En av Eggets vänner, en 17-åring, står några meter bort när polismän kastar sig ur bilen och griper honom intill bron. Han förs in i polisbilen.

17-åringens ansikte skymtar i baksätets mörker. Han tittar på oss.

Egget rycker på axlarna.

– Det är så här det går till.

Tio minuter senare, efter ett förhör i bilen, kommer 17-åringen ut.

– De släppte mig, jag har ju inte gjort nåt. De tar första bästa. Det är för att jag är svart. Jag känner mig förnedrad. Polisen visar ingen hänsyn, säger han innan han försvinner vidare i natten.

Fuck The Police.

Tre ord som vi stött på många gånger när vi följt ungdomar i Göteborgs förorter.

Men det här är Uppsala. Det är torsdag kväll i Uppsalaförorten Gottsunda. Här, utanför den lokala pizzerian Verona, träffar vi

Darko, 21. Han visar stolt upp sin decimeterstora tatuering – tre kraftiga bokstäver inpräntade på hans kropp: FTP.

– Så mycket hatar jag polisen, säger han.

Han säger att han begått en del brott. Men att han bestämt sig för att sluta, börja ett nytt liv.

Ögonen lyser av ilska

– Då häktades jag för vapenbrott och häleri. Jag satt häktad i över tre månader trots att jag var oskyldig. Jag frikändes senare men då hade jag redan förlorat mitt jobb, ingen vill ju anställa någon som plötsligt försvinner i tre månader.

– Då skaffade jag den här tatueringen, säger Darko.

På armen har han ett ärr. Efter en polishund, säger han.

Medan vi pratar kommer de fram en efter en.

Unga män med ögon som lyser av samma ilska som i Göteborg när de pratar om polisen. Eller ”svinen”, ”horungarna”, ”fittorna” och ”grisarna” som de anställda vid Polismyndigheten i Uppsala län kallas här.

– Nu är det dags för hämnd. Nu är det krig, säger Yosef, 17.

Allt exploderade i fredags.

Det var då händelsen inträffade som fick flera av ungdomarna att börja gå ut på gatan och kasta stenar och bränna bilar. Som fick dem att börja attackera Uppsalapolisen i Gottsunda.

Darko och fyra av hans vänner säger att de bara hade varit på kiosken och köpt godis. När de kom ut omringades de av poliser.

– De sa att vi hade pekat finger åt dem och dragit ner byxorna. Men det var inte sant, säger Darko.

De berättar att poliserna slog dem med batong, att poliserna låtit hundar bita dem.

– Om jag hade fått chansen hade jag dödat hundföraren, säger Mustafa, 22.

Lämnades blodig

Ahmed, 18, säger att han såg en hund bita en av hans vänner och sparkade hunden i ansiktet.

Ahmed greps och fördes till polisstationen. Vännen, Shwan, lämnades blodig kvar.

– Det rann blod på låret, byxorna var genomblöta av blod och mina kläder var sönderrivna. Men de lämnade mig bara. Jag fick ta mig till akuten själv, säger han.

Många blev vittnen till händelsen. Ilskan växte.

De närmaste dagarna blev polisen i området attackerade med stenar, bilar brändes, rutor krossades.

– Vi har fått nog, säger Ahmed.

– Man vill göra uppror. Hämnas.

”Jag vet att det är fel”

Medan vi pratar passerar polisbilar. De kör sakta förbi, stirrar mot killarna genom rutorna.

Yosef, 17, kommer fram till oss. Blicken är mörk, rösten hård. Han säger att han är en av dem som kastar stenarna, som bränner bilarna.

– Jag vet att det jag gör är fel. Men jag gör det av en anledning. Jag kastar stenar och bränner bilar för att jag vill hämnas.

55 mil därifrån, tillbaka i Göteborg, sitter Egget i källarrum på en ungdomsgård och berättar om samma polishat. Samma förakt mot samhället. Samma hat och hopplöshet.

Varför?

Ungdomarna i Gottsunda och Göteborgs förorter tillhör de största förlorarna i den ökande fattigdomens Sverige. Den rådande krisen har slagit hårdast mot de unga. Fyra av tio som får socialbidrag är mellan 18 och 29 år.

I Göteborg är de drivande bakom stenkastningen i den åldern. Efter sig har de en svans av yngre ungdomar, barn, som är med för spänningen. De äldre är motiverade, arga, efter att ofta ha kastats ut från industrijobb i finanskrisen. Tillbaka till fattigdom. Misslyckande. Hopplöshet. Fritidsgårdarna där de brukade hänga har stängts ner. Andra kastar sten – för att få jobb. Alla ungdomar vi möter pratar om mediauppgifterna att ett bostadsbolag ska börja anställa de stökigaste ungdomarna.

Hoppet är borta

– De hade mål i livet. Nu är allt borta. De har förlorat hoppet. De har gjort allt de kan men får inget jobb, säger

Eggets vän Ari Amin, 19, tidigare aktiv i ungdomsföreningen K.A.M.P, som sitter intill.

En timme senare står flera bilar i brand bara några hundra meter härifrån.

Någon kastar en sten mot en polisbil, en annan mot en spårvagn. Flera bilbränder i Angered. Rutor krossas. En dörr sprängs sönder.

Klockan har passerat midnatt och nu är det nattens barn som tagit över staden.

Claes Petersson
Jill Sjölund

Attackerar brandmän och poliser med stenar

6 september: Utryckningspersonal attackeras när de ska släcka en bilbrand i Stenhagen i Uppsala. Ungdomar kastar sten mot en polisbil, en ruta krossas.

5 september: Fyra bilar sätts i brand i Hammarkullen i Göteborg. En bank får rutorna krossade och ungdomar kastar sten mot spårvagnar och en polisbil i Kortedala. I Gottsunda rapporteras om flera bilbränder och någon kastar in en brandbomb i ett badhus.

4 september: Flera bilar på Hisingen och i Bergsjön i Göteborg sätts i brand. En brand blossar även upp i en källare i Biskopsgården, polisen rubricerar det som mordbrand.

1 september: En väktare blir överfallen av ungdomar i Vallby i Västerås. De omringar bilen och kastar stora stenar. Ett par timmar senare utsätts en annan väktarbil för stenkastning.

30 augusti: För andra kvällen i rad sätts ett flertal bilar i brand i Gott sunda i Uppsala. Ett stort bråk utbryter i centrum och senare under natten tänder någon eld på en husbil. En väktarbil utsätts för stenkastning.

29 augusti: En bil sätts i brand i Bergsjön i Göteborg. Stenkastning mot polisbilar i Hjällbo. En nattvandrare träffas av en sten i ansiktet och flera mindre bränder utbryter i Backa. Flera spårvagnar utsätts för stenkastning.

28 augusti: För andra gången på några veckor utsätts polishuset i Falkenberg för stenkastning. Första tillfället rubriceras som mordförsök.

28 augusti: En 5,7 kilo tung sten kastas genom rutan på en brandbil i Kortedala i Göteborg. En av brandmännen får glassplitter i ögat.

27 augusti: Under natten bränner någon upp en bil i Biskopsgården.

27 augusti: Någon eller några anlägger en brand i en förskola i Frölunda. Flera andra bränder startas under natten, bland annat i bilar.

23 augusti: Ungdomar kastar ägg och golfbollar mot polisbilar i Biskopsgården och Frölunda. De tänder även eld på en grävmaskin och flera bildäck. Samma natt utsätts väktare för stenkastning efter att de åkt på ett inbrottslarm på en skola.

22 augusti: En manifestation i Rosengård i Malmö urartar och demonstranter kastar sten och glasflaskor mot polisen. Ett flertal bränder i bilar och containrar startas.

Följande kommentar fanns i reportaget: Odding, det handlar INTE om blatte eller ej. Det handlar om uppfostran. Tyvärr finns det en klar korrelation mellan beteende som detta och vilken kultur och med vilka värderingar man uppfostrats. 10-talet egna år av erfarenhet som nattvandrare påstår att ungdomar fråm MENA-länderna är otroligt överrepresenterade i denna typ av aktivitet medan andra "blattar" från ex. sydostasien INTE är det. Någonting är defenitivt fel när mina egna "blatte-polare" och släktingar pratar om att rösta SD för att lösa problemen med dessa "grupper". Har danskarna rätt?

söndag 6 september 2009

Islamister vill stoppa konsert med dansk grupp

DN Publicerat 2009-08-24 15:46 Länk:

Kommentar: Är detta vad vi vill ha? En liten grupp som vill bestämma vad resten av värdlandet gör?

Malaysias islamistiska oppositionsparti PAS kräver att en konsert med den danska rockgruppen Michael Learns To Rock i Kuala Lumpur stoppas.

Partiet anser att den planerade spelningen den 5 september är en "grov förolämpning" mot den muslimska fastemånaden Ramadan, skriver Reuters.

Ordförande för PAS-partiets ungdomsförbund, Nasrudin Hassan Tantawi, säger i ett uttalandet att rockbandets konsert kommer att förstöra människors moral. Mer än hälften av Malaysias 27 miljoner invånare är muslimer.

Sedan 2007 har PAS protesterat mot utländska konserter och bland annat fått Beyoncé att ställa in en planerad spelning.

Michael Learns To Rock är i Sverige mest känt för sin mjukrockhit "The actor" från 1991.

TT Spektra

Varför struntar vi i Norden?

DN Publicerat 2009-08-30 00:05 Länk:

Peter Wolodarski.

En sökning på namnet Morten Messerschmidt i artikelregistret Affärsdata ger sex svenska träffar under 2009. Det är en droppe i mediehavet.

Mannen med det associationsrika namnet förtjänar mer uppmärksamhet än så. Morten Messerschmidt, född 1980, var nämligen den stora stjärnan i det danska valet till EU-parlamentet. Han fick 284 500 personröster och slog inte bara alla andra kandidater utan gjorde ett historiskt starkt resultat (som en jämförelse fick populära Marit Paulsen 221.489 kryss i Sverige).

Vem är då denne Messerschmidt, förutom att han som 28-åring har gjort ett kometval? Jo, han råkar också vara toppkandidat för Dansk folkeparti.

Det är inte första gången som Messerschmidt är i hetluften. År 2002 dömdes han för brott mot Danmarks rasismparagraf, efter att partiets ungdomsförbund gjorde en annons med texten ”Mass våldtäkter, grovt våld, otrygghet, kvinnoförtryck, gängkriminalitet. Det är vad ett mångkulturellt samhälle erbjuder oss”.

År 2007 uppträdde han berusad på Tivoli i Köpenhamn och anklagades i det sammanhanget för att ha hyllat Adolf Hitler och nazismen. Messerschmidt förnekar detta men medger att han sjungit ”Deutschland, Deutschland über alles”.

Trots denna obehagliga bakgrund är Messerschmidt mycket populär. Han är medialt skicklig, karismatisk och påläst, inte minst i EU-frågor. Själv har han sagt att han ersätter ålder och erfarenhet med kunskap, vilket många danskar tycks instämma i.

Framgångarna säger mer om förändringarna av dansk politik än om Dansk folkeparti. Steg för steg har DF blivit ett parti i mängden – inte för att man dämpat sin råa ton mot muslimer, utan för att andra börjat betrakta partiet som normalt.

Med tanke på Sverigedemokraternas framryckningar i opinionen här hemma, borde historien om Morten Messer schmidt ha ett intresse för en svensk publik. Ändå har praktiskt taget inga medier rapporterat om den.

En liknande likgiltighet inför viktiga händelser i närområdet upptäckte jag i förra veckan under en resa till Finland. I Åbo och Helsingfors talar alla politiskt intresserade om den partifinansieringshärva som redan skadat Finlands anseende internationellt. Men i Sverige är det få som känner till omfattningen av skandalen, trots att den väcker besvärande frågor om hur våra egna partier finansierar sig.

Efter att turerna beskrevs i DN förra söndagen var en vanlig reaktion – varför har vi inte hört om detta tidigare? Svaret, precis som i fallet Messerschmidt, är att svenska medier inte brytt sig om att rapportera.

Vi berättar alldeles för lite om vad som händer i Danmark och Finland, och minst lika dåligt är det med nyheterna från vårt västra grannland Norge. Där hålls det för övrigt val till stortinget om drygt två veckor. ”Vem i Sverige bryr sig?” frågade nyligen Sveriges Radios tidigare Nordenkorrespondent Bengt Lindroth i Sydsvenskan (26/8). ”Just inget hörs eller syns i riksmedierna. Trots att vardagslivet nordbor emellan, i gränsregionerna, i ekonomierna, är livligare än någonsin.”

För att bry sig och förstå måste man som journalist vara på plats. Det räcker inte att använda internet från hemmaredaktionen. Man måste stå i matbutikens kassakö, besöka vårdcentralerna, röra sig i parlamentets korridorer. Utan närvaro ingen djupare förståelse.

Siffrorna över antalet utstationerade reportrar säger det mesta om ointresset för Norden. Svenska korrespondenter i grannländerna kan räknas på den ena handens fingrar. I Finland handlar det om några stycken, i Danmark och Norge om en eller ett par. Resten av rapporteringen sköts från Stockholm, Göteborg och Malmö med det förutsebara resultatet att vi inte får veta så mycket.

Man kan jämföra med antalet nor diska reportrar i Sveriges huvudstad, som upp går till ett 30-tal. Skevheten är inte ny men har ökat de senaste tio åren. Inte ens Sveriges Radio med sitt public service-uppdrag har längre korrespondenter i Helsingfors, Köpenhamn och Oslo, utan nöjer sig med en reporter som ska täcka hela Norden.

Våra grannar är betydligt mer intresserade av oss. Det bidrar också till att de vet mer, vilket nyligen framgick av en stor undersökning från Kulturfonden för Sverige och Finland.

Ibland får jag känslan av att vi svenskar vet mer om sjukvårdssystemet i USA än om vården i vår del av världen. Hur många känner exempelvis till att medellivslängden i Danmark är tre år kortare än i Sverige – och att detta inte bara har att göra med alkoholkonsumtionen utan med organiseringen av sjukhus?

Resultat som dessa förstärker naturligtvis bilden av Sverige som självgott och förnämare än andra. Eftersom vi är ”bäst, modernast och jämlikast” behöver vi inte bli upplysta om vad som händer i samhällen som påminner om vårt eget. Det är grannarna som ska lära sig av oss, inte tvärtom.

Så avtecknar sig den svenska formen av kulturimperialism.

Det tilltagande ointresset är förvånande med tanke på utvecklingen i Europa. I en tid när EU-samarbetet fördjupas borde det vara logiskt att öka utbytet mellan Sverige, Danmark, Finland och Norge i syfte att stärka det nordiska blocket. Men det förutsätter att vi tar oss ur dagens informationsdimma.

Att ignorera det egna närområdet uttrycker ett slags inskränkthet som bidrar till fördumning.

Överkänsliga Muslimer?

Jag låter bilden tala för sig själv. Detta angående karikatyren som Danmark publicerade av Muhammed.

art1

Western Immigration and Global Jihad

Christian Today, Australia 28 August 2009
By Bill Muehlenberg

There is always a moral asymmetry between the free West and its enemies. The West is meant to play by the rules, and it usually does. It seeks to conduct it affairs within a moral framework, and certain things are simply off limits. But the enemies of freedom and democracy know no such compunctions. They are quite happy to use any means, including the exploitation of freedoms in the West, for their own purposes.

A classic case of this occurred during the Cold War. The Communists were quite adept at using the benefits and freedoms of the West to undermine it. Marxist morality dictated that the end justifies any means. Thus anything was permissible in the war against the West.

Islamic jihadists likewise seek to use and abuse the Western system for its own ends. They are happy to exploit Western freedoms, tolerance and openness to achieve their aims of a global caliphate and the submission of everyone to sharia law.

One way they seek to do this is by exploiting Western immigration laws and procedures. The West, ever keen to appear to be tolerant, compassionate and inclusive, is quite willing to allow Muslims of all stripes into their lands. Now the majority of these Muslims are usually not too problematic. But a healthy minority are. Radical Islamists are using our openness and porous borders to enter our lands, only with the aim of overthrowing the West from within.

Consider a case making headlines in today’s press. Here is one how news report covers the story: “A follower of a radical Islamic movement that seeks to introduce sharia law and has been linked to terrorist groups is being granted asylum in Australia. The Refugee Review Tribunal has recommended a protection visa for an Egyptian man, who is a supporter of the Muslim Brotherhood, an Islamic political group with links to al-Qaida. The Muslim Brotherhood has been outlawed in several countries, including Egypt. It seeks to establish a pan-Islamic state ruled by sharia law and is committed to the destruction of Israel.”

A spokesperson for the Australia-Israel Jewish Affairs Council, expressed these concerns: “The Muslim Brotherhood has been banned in many countries for good reason. It’s not just its attitude towards Israel that’s of concern. It has strands that are very sympathetic towards terrorism.” The Federal opposition immigration spokeswoman said she would write to the Government, asking to have the decision overturned.

If this were just an isolated incident, a one-off event, then not much more should be said. But if this is part of a much bigger picture, and just one example of a recurring pattern, then we should all be very concerned indeed. And that in fact seems to be the case. In fact, it is the very point being made in several new books.

For example, Sam Solomon and Elias Al Maqdisi make this case in Modern Day Trojan Horse: The Islamic Doctrine of Immigration. Both authors are experts on Islamic thought, but Solomon is especially crucial here, since he used to be a professor of sharia law, but has since converted to Christianity.

The pair examine how a small presence of Muslims in a Western nation eventually builds to a critical mass, with the eventual aim of implementing sharia law, and taking over the host culture. Even seemingly benign measures, such as the building of mosques, can be used for these greater purposes.

Indeed, an earlier volume by the same two authors argued how important the mosque in Western nations is to this overall process. In The Mosque Exposed, they highlight how the Islamists use the mosque to teach, foment and recruit for violent jihad.

In their newer book they document how Western immigration policies are being exploited by these radicals, and how they use such things as taquiya, or deception, to achieve these aims. They seek to hide behind religious devotion and practice as they attempt to wrest control of lands belonging to the kuffar (non-Muslim).

The slow but steady process of Islamisation of Western lands is taking place in many areas, with any attempts to impede this progress met with shouts of discrimination and Islamophobia. And the West is so concerned about not treading on anyone’s toes, that the radicals are making great gains in realising their goals.

Other new books also describe this process. For example, Christopher Caldwell’s new book, Reflections on the Revolution In Europe: Immigration, Islam, and the West, examines how changing demographic patterns in the West, especially Europe, are part and parcel of this greater strategy of Islamic hegemony.

Caldwell documents how Western governments are squeamish about appearing to be intolerant or unwelcoming, so they often become their own worst enemies, by allowing the detractors of the West to freely enter their lands, set up shop, and work out their long-term plans.

He documents how the West tends to encourage the ghetto-isation of Muslim arrivals, instead of aiming for their assimilation and integration. This is a recipe for disaster, and we have seen it played out numerous times, especially in major European cities.

Other recent books might be cited, but the message should be clear. Just as Lenin once quipped about how the West would sell the Communists the rope with which to hang itself, so too modern democracies are sowing the seeds of their own destruction, by being naive or ignorant about global jihad, and how the radicals are using the West and its freedoms to in fact bring it to its knees.

To raise these issues is of course not to accuse all Muslims of treachery, jihad and anti-Western crusades. But a clear minority at least of Muslims are using the privileges and benefits of the West to promote Islamic jihad, and bring about the destruction of the West. Vigilance, as always, is clearly the order of the day here.

Få tar emot asylsökande barn

DN Publicerat 2009-09-05 23:59 Länk:

Antalet minderåriga som kommer till Sverige, utan sina föräldrar, för att söka asyl ökar drastiskt. Under augusti kom 60–70 i veckan. Trots regeringens uppmaningar vill majoriteten av kommunerna inte ta emot dem.

Hittills under 2009 har sammanlagt 1.300 minderåriga kommit ensamma till Sverige för att söka asyl. I somras då ett fyrtiotal anlände varje vecka trodde Migrationsverket att toppen var nådd. I stället har tillströmningen ökat till ett sjuttiotal per vecka under augusti. De största grupperna kommer från Somalia och Afghanistan.

Majoriteten av Sveriges kommuner vill fortfarande inte ta emot dem. Av Sveriges 290 kommuner är det just nu 98 som har tecknat avtal med Migrationsverket om mottagningsplatser.

– Vi klarar inte det här längre, säger Sophia Öhvall Lindberg, som är Migrationsverkets ansvarige i förhandlingarna med kommunerna.

Under det senaste året har Migrationsverkets chef Dan Eliasson och migrationsminister Tobias Billström (M) uppmanat kommunerna att teckna kontrakt om mottagande. Dan Eliasson har skrivit flera debattartiklar, samtidigt som både han och migrationsministern besökt kommuner.

Under 2009 har ett femtontal nya kommuner tecknat kontrakt. För närvarande för Migrationsverket förhandlingar med ytterligare cirka 20 kommuner.

– Det räcker inte. Vi har 350 minderåriga som sitter på tillfälliga boenden och väntar på en plats. Det är hundra fler än i somras, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Mufs ordförande Niklas Wykman anser att migrationsminister Tobias Billström borde gå hårdare åt de kommuner som vägrar hjälpa till.

– Jag tycker att partiet och Tobias Billström är för slappa mot de moderata kommuner som är osolidariska. Vellinge är en skamfläck. Vad bottnar det i för människosyn när man gör en grej av att inte ta emot flyktingar? säger Wykman.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte peka ut några enstaka kommuner, eller ändra på villkoren för mottagandet.

– Jag har varit tydlig mot till exempel Vellinge om att de borde kunna ta emot. Vi för dialog med kommunerna. Men det är uppenbart att vi måste öka informationsinsatserna ytterligare, säger Billström.

Ann Persson

ann.persson@dn.se

Bilar i brand i Hammarkullen

GP Göteborg Uppdaterad: 2009-09-05 23:29 Länk:

Sent på lördag kväll var brandkåren ute och släckte nya bilbränder.

Tre bilar brann vid kvart i elva på en parkering på Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Larmet kom till SOS Alarm strax efter halv elva. Räddningstjänsten fick snabbt kontroll på läget och det fanns ingen spridningsrisk.
Ungefär samtidigt brann det i två rishögar nära samlingslokalen Diamanten på Peppargatan i Angered. Även denna brand fick brandmännen släckt snabbt.
Under kvällen har en polisbil utsatts för stenkastning vid Kortedala torg. I inget av fallen finns några gripna. Och vid halv tolv hade en grupp ungdomar samlats för att kasta sten på spårvagnar vid vändslingan på Komettorget i Bergsjön.

Fem bränder på en timma

GP 4 September 2009 Länk:

Fyra bilbränder och en källarbrand inträffade under loppet av en timma under natten till fredag.

Det första larmet kom strax efter midnatt och gällde en bilbrand vid Selma Lagerlöfs Torg. Nästa larm om brinnande bil kom från Komettorget i Bergsjön och nästan samtidigt larmades om en brand på Treröseskolan på Mildvädersgatan i norra Biskopsgården.
Det visade sig dock inte vara själva skolan som brann utan en bil som körts in på området. Klockan 00.50 var det dags igen, en bil brann vid Maratongången i norra Biskopsgården. Sista larmet kom fyra minuter över ett, då brann det i ett källarutrymme på Blåsvädersgatan. Branden kunde släckas innan någon kom till skada och händelsen är rubricerad som mordbrand.
- Det är väl troligt att bränderna i Biskopsgården hänger ihop, och kanske den på Selma Lagerlöfs torg. Men vi har inte gripit någon, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Särskild grupp utreder bränder

GP 5 September 2009 Länk:

Efter den senaste tidens många bränder i Göteborgsområdet inrättar polisen en särskild grupp.

Polisen inrättat en ny grupp som ska koncentrera sig på de senaste veckornas händelser i Göteborgs förorter, bland annat alla bilbränder.
Även natten till lördagen brann det i Göteborg. Fyra bilar brann på Hisingen och tre i Bergsjön.
Polisens nya grupp kallas Bryggan och är särskilt inriktad mot Hisingen.
- Detta eftersom vi haft stora bekymmer med Hisingen, med allt som hänt i Backa och i Biskopsgården. Vi har ett avtal med närpolisen där som säger att vi tar alla ärenden där man kan misstänka att det finns ett mönster och att det kan röra sig om samma gärningsmän, säger kommissarie Bertil Claesson, chef för Bryggan.
Ny insatsgrupp
Den nya insatsgruppen består av tre nya gatulangningsgrupper som tillsattes för bara några veckor sedan och en seriebrottskommission som har några år på nacken. Narkotikapoliserna ska särskilt inrikta sig på gatuledet. Seriebrottskommissionen har, enligt Claesson, tidigare framgångsrikt jobbat med grova stölder och butiksrån.
- Det handlar om en serie brott som kanske genomförs av samma gärningsmän. De här två insatserna ska löpa parallellt. Vi ska även utreda tidigare skottlossningar på Hisingen som är relaterade till de kriminella gängen, säger Claesson.
Samma gärningsmän
Nattens händelser tros ha samband med de mordbränder i bilar, skolor och andra byggnader som drabbat Göteborgs förorter i flera veckors tid.
- Det är svårt att veta. Man kan ju sannolikt tro att det i alla fall är samma gärningsmän bakom bränderna i Biskopsgården. Nu finns det inga vittnen till nattens bränder, säger Thomas Larsson, inre befäl på Hisingen.
- I vanliga fall hade vi lagt ned detta eftersom vi saknar vittnen. Men nu lämnar vi detta vidare till den särskilda grupp som polisen har för att utreda de senaste bränderna.
Ingen person ska ha kommit till skada i samband med nattens händelser.

Bomb exploderade utanför lägenhet

GP 6 September 2009 Länk:

Natten mot söndagen var än mer stökig än de föregående. Förutom de återkommande bilbränderna exploderade en bomb utanför en lägenhetsdörr på Hisingen, och polisen blev utsatt för stenkastning i Kortedala.

Polisen fick larm om en explosion utanför en hyresfastighet på Långströmsgatan strax innan tretiden på söndagsmorgonen. Explosionen var enligt boende i huset kraftig och stora delar av ytterdörren förstördes.
Polisen vet i nuläget inte vem sprängladdningen var riktad mot, och inte heller om det finns några vittnen till händelsen.
Vid sjutiden pågick fortfarande den tekniska undersökningen, och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen kom till skada vid händelsen och på söndagsmorgonen hade ingen gripits.
Nya bilbränder
Under natten har också bilar brunnit på olika håll.
Två bilar stacks i brand vid kvart i elva på en parkering på Bredfjällsgatan i Hammarkullen. Räddningstjänsten fick snabbt kontroll på läget men två andra bilar intill fick brännskador.
Ungefär samtidigt brann det i två rishögar nära samlingslokalen Diamanten på Peppargatan i Angered. Även denna brand fick brandmännen släckt snabbt.
Senare brann ytterligare en bil och två fordon skadades vid tretiden i Angered.
Stenkastning i Bergsjön
Under kvällen utsattes en polisbil för stenkastning vid Kortedala torg. I inget av fallen finns några gripna. Och vid halv tolv hade en grupp ungdomar samlats för att kasta sten på spårvagnar vid vändslingan på Komettorget i Bergsjön.

Skola nära brinna upp

Kvällsposten 5 September 2009 Länk:

 

Kattebäcksskolan i Trelleborg var minuter från att förstöras i en storbrand i går kväll - men räddades.
En 15-årig pojke sitter nu anhållen misstänkt för grov mordbrand. Brandlarmet kom strax efter klockan 19 på fredagskvällen och när Trelleborgs räddningstjänst kom till platsen brann det redan rejält.
- Branden hade börjat i krypgrunden som bara är åtkomlig inifrån skolan. När vi kom fram hade elden spridit sig via isoleringen och luftspalten i väggen upp till vinden, säger räddningsledaren Andreas Nilsson.
- Vi hann ta upp hål i taket och släppa ut brandgaserna innan de antändes. Tio till 30 minuter senare så hade det varit för sent.

Släcktes vid midnatt

Räddningspersonal från Trelleborg, Vellinge och Malmö arbetade i fem timmar innan släckningen var klar kring midnatt.
Delar av skolan har fått brand-, rök- och vattenskador - men merparten är oskadd.
Nu återstår att ta reda på brandorsaken. Mycket tyder på att branden var anlagd.
En teknisk undersökning av brandplatsen kommer att göras under lördagen.

15-åring anhållen

Enligt uppgift till Kvällsposten ska några ungdomar ha varit inne i en butik i närheten och köpt tändvätska innan branden började.
Två pojkar, en 15-åringen och en 14-åringen, togs också senare in till förhör. 15-åringen är numera anhållen misstänkt för grov mordbrand.
- 14-åringen släpptes på grund av sin ringa ålder. Där får socialen ta vid, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.
Polisen lyckades få tag i de båda pojkarna tack vare vittnesuppgifter och andra iakttagelser.

Flera bränder i Göteborg i natt

GT 4 September 2009 Länk:

 

Fyra bilbränder och en källarbrand inom loppet av en timme.
Så såg det ut för polis och räddningstjänst i Göteborg natten mot fredag.
- Vi utgår från att alla fem bränder var anlagda, säger Göran Carlbom vid polisen i Västra Götaland.

Polisen och räddningstjänsten i Göteborg hade att göra natten mot fredag. Fyra bilbränder och en källarbrand blossade upp inom loppet av en timme.
Larmet om den första bilbranden kom strax efter midnatt. Då var det en bil som brann på Selma Lagerlöfs torg. Klockan 00.11 kom nästa larm. Den gången hade en bilbrand blossat upp på Komettotget i Bergsjön.

Anlagda

Det dröjde inte länge förrän det var dags igen. Två bilbränder blossade upp i Biskopsgården, en på Mildvädersgatan klockan 00.14 och en på Maratongången klockan 00.50.
I Biskopsgården började det även brinna i en källare strax efter klockan ett.
– Vi utgår från att alla fem bränder var anlagda, säger Göran Carlbom.
Bilbränderna rubriceras som skadegörelse och källarbranden som mordbrand.
Ingen har gripits misstänkt för att ligga bakom bränderna.

Bilar brann igen i Göteborg

GT 5 September, 2009 Länk:

Sju bilar brann under natten till lördagen, fyra på Hisingen och tre i Bergsjön.
En nytillsatt grupp ska nu utreda de senaste bränderna.

Det började strax innan midnatt då en bil började brinna på Länsmansgården på Hisingen. Klockan 01.15 började en bil brinna i ett parkeringsgarage på Siriusgatan i Bergsjön. Den branden spred sig vidare till två andra bilar.
Vid tretiden brann det åter på Hisingen. Denna gång på de så kallade vädergatorna i Södra Biskopsgården. En bil sattes i brand på Höstvädersgatan några minuter före tre. Tjugo minuter senare var det dags igen, på Sommarvädersgatan en bit därifrån och ytterligare fem minuter därefter på Mildvädersgatan.

Kan vara samma gärningsmän

Nattens händelser tros ha samband med de mordbränder i bilar, skolor och andra byggnader som drabbat Göteborgs förorter i flera veckors tid.
- Det är svårt att veta. Man kan ju sannolikt tro att det i alla fall är samma gärningsmän bakom bränderna i Biskopsgården. Nu finns det inga vittnen till nattens bränder, säger Thomas Larsson, inre befäl på Hisingen till TT.
- I vanliga fall hade vi lagt ned detta eftersom vi saknar vittnen. Men nu lämnar vi detta vidare till en särskild grupp som polisen har för att utreda de senaste bränderna. Vi försöker samla alla dessa händelser i den gruppen.