lördag 2 januari 2010

Mordförsök hyllas av islamistmilis


 2 januari 2010


En man beväpnad med yxa och kniv trängde sig in i den danske Muhammedtecknaren Kurt Westergaards hem på fredagskvällen.

Angriparen skottskadades av polis och opererades natten mot lördagen men hade inte livshotande skador.

Westergaard är upphov till den mest uppmärksammade av Muhammedkarikatyrerna, den där profeten Muhammed gömmer en bomb i turbanen. Han har varit utsatt för ständiga hot sedan publiceringen 2005 och har länge levt under polisbeskydd.

Polisen patrullerar i området på grund av hoten mot tecknaren.

Då poliserna kom fram löpte mannen amok och försökte krossa rutan till polisbilen med en yxa. Då valde en av poliserna att skjuta mannen i armen och benet, säger Nielsen.

Invirad i lakan och på bår fick mannen på lördagen domstolens besked att han ska vara häktad i fyra veckor för mordförsök på Westergaard och en polisman. Han nekade till brott men sade i övrigt ingenting under förhandlingen.

Mordförsöket på Westergaard är terrorrelaterat, enligt den danska säkerhetspolisen PET. Den gripne har somalisk bakgrund och uppehållstillstånd i Danmark. Han har haft täta kopplingar till både den somaliska islamistmilisen al-Shabab och ledare för terrornätverket al-Qaida i Östafrika, uppgav PET i ett pressmeddelande. Mannen misstänks också för att under vistelse i Östafrika ha varit inblandad i terrorrelaterade aktiviteter.

Den somaliska islamistmilisen al-Shabab säger till den danska tidningen Politiken att 28-åringen inte är en av dess medlemmar. Men en talesman för gruppen nöjer sig inte med hylla mannens attack mot Westergaard utan uppmanar även andra somalier i Danmark att döda tecknaren.

-Det här är ett klart budskap till danska somalier om att döda den här mannen till varje pris. Även om man är dansk, så ska det inte utgöra något hinder för att göra det rätta, sade talesmannen.

/ TT-Ritzau

Inga kommentarer: