torsdag 24 september 2009

EX-MUSLIMER OCH HUMANISTER MOT MEDIEVÄNSTERN

Tisdag 2007-09-18 / 21.18 länk  till Erixon blogg
EX-MUSLIMER OCH HUMANISTER MOT MEDIEVÄNSTERN. Ikväll var jag på ett annorlunda seminarium med den nybildade organisationen Ex-muslimer i Sverige och Humanisterna. Temat var "Till försvar av yttrandefriheten" och säkerhetspådraget var stort (för att vara Sverige) eftersom konstnären Lars Vilks var en av talarna.

Till stor förtjusning för de över 200 åhörarna tog Vilks fram sin teckning av rondellhunden. Han sa, vilket är helt rätt, att teckningen i sig inte orsakat den turbulens vi nu ser. Turbulensen är en följd av den censur som teckningen råkat ut för i Sverige, och som visat att yttrandefriheten sitter illa till i detta land. Ju fler som förbjudit visning av teckningen, desto större uppmärksamhet har den fått. Och det handlar inte längre om teckningen, utan om den svenska öppenheten - eller rättare bristen på den.

Många har ju utmålat Vilks som en galenpanna, men hans resonemang ikväll var både skarpt och träffsäkert.
Störst applåd fick dock den ende från kulturetablissemanget närvarande: förre kulturchefen på DN Arne Ruth. Han var om något ännu skarpare i sin kritik av svenska massmedier och kulturinstitutioner. Han tog som exempel konstverket vid Göteborgs världskulturmuseum som plockades ner (se mer här).
- Konstverket som upprörde vissa muslimer var gjort av en algerisk-fransk konstnär. Det den statliga kulturinstitutionen i Göteborg gjorde genom att ta ner hennes konstverk var inget annat än att förneka henne som har muslimsk bakgrund rätten att kritisera sin kultur. Vi kan inte ge människor sämre rättigheter bara därför att man kommer ur annan kultur än vår egen, sa han.

Ordföranden för Ex-muslimer i Sverige, Afsanch Vahdat vittnade om att hon flytt från Iran, just därför att hon förnekades rätten att kritisera islam och ta avstånd från de traditioner som förtrycker kvinnor. Hon vill under inga omständigheter se Irans tolkningar av islam börja tillämpas av Sverige. Mahin Alipour från samma organisation påpekade att sharialagar tillämpas i Sverige. Här finns män som har fyra fruar. I Sverige gifts 11 åriga flickor bort. "Sharia är en Trojansk häst i Europa".


Författaren och debattören Dilsa Demirbag-Sten, som sitter i Humanisternas förbundsstyrelse, talade om förtryck i guds namn, och hur muslimer använder islam för att förtrycka andra människor ur den muslimska kulturen. Vänstern har ju alltid förkastat religion, men gör det inte i detta fall, konstaterade hon.
Just så. Jag noterar att flera tidningar (idag exempelvis i Göteborgs-Postens ledare och i kolumn av Ann-Charlotte Marteus i Expressen) försöker i ren panik sätta likhetstecken mellan rasism och kritik av politisk islam. Den politiskt korrekta journalistkåren är livrädd och vill göra allt för att förhindra och stoppa den här diskussionen. Men de ska inte få lyckas. Det här seminariet visade hur viktigt det är att ALLT får kritiseras och ifrågasättas i öppen diskussion. De som motsätter sig en sådan debatt går totalitära krafters ärenden.

Inga kommentarer: