torsdag 22 oktober 2009

Polisen attackerades då ”Romarios” minne hedrades

 

Dagens Nyheter 23 Oktober 2009

När knivmördade ”Romarios” minne skulle hed­ras förra helgen slutade det med att polisen drog sina tjänstevapen. På fredagen avslutas förhandlingarna i hovrätten. Om den friande domen står sig finns det risk för att oroligheterna fortsätter.

– Det känns frustrerande. Jag vet inte längre hur vi ska jobba för att göra skillnad, säger Jonas Lindkvist (bilden), lokalpolis i Husby.

Det var i lördags som närmare 600 personer hade samlats utanför ungdomshuset Reactor i Husby för att hedra Ahmed ”Romario” Ali. Två uniformerade poliser fanns på plats, båda välkända i området. Till en början var det väldigt lugnt.

Men vid 21-tiden förändrades stämningen drastiskt. Då dök ett av polisen välkänt ”gäng” på mellan 20 och 30 ungdomar i 14–19-årsåldern upp. De började skjuta visslande raketer mot publiken. Arran görerna manade till lugn. Då vände sig de som uppenbart bara var där för att förstöra mot de två poliserna som var där. En av dem träffades av en raket som smällde av i ansiktshöjd och poliserna tvingades backa mot baksidan av Reactor.

– Konserten pågick för fullt på framsidan. Den stora massan uppfattade nog aldrig vad som hände. Men för oss känns det viktigt att det kommer fram hur det var, säger Jonas Lindkvist som värjer sig mot dem som velat tona ner händelsen.

Men polisens bild av det som hände är ingen trevlig berättelse. Den handlar om två utsatta poliser, en med draget tjänstevapen och en med dragen batong, som upplever att de pressas mot en mur och ett staket av ett 60-tal tonåringar. Den handlar om stenar, burkar och pinnar som kastas mot poliserna. Och om en polis som slår en av tonåringarna över benet med batongen för att freda sig.

– Vi var chanslösa, konstaterar en av de poliser som var där.

Efter att en civil patrull dykt upp och börjat filma på platsen skingrade sig massan snabbt. Men bara en stund senare hade kärnan återsamlats närmare centrum. Fönsterrutor krossades, flaskor flög genom luften. Och ”gänget” drog mot platsen där polisen har sitt lokala kontor i Husby centrum. Den civila patrullen försöker mota det som de kall ar ”mobben”, och för andra gången den här kvällen dras det vapen.

– Vi hamnade i ett regn av stenar igen och besköts med minst tre skott av en luftpistol, konstaterar Jonas Lindkvist som liksom sina kolleger sedan dess haft svårt att smälta det som hände.

De attackerades av människor som de känner, av unga killar de hängt med, snackat med och försökt nå i ett par års tid.

– Det är svårt att beskriva känslan. Besvikelse, nästan sorg... Vi har lagt ner så oerhört mycket jobb på det vi kallar ”kontaktskapande arbete”, något vi verkligen tror på. Men nu känns det som vi måste börja ifrågasätta det vi gör. Leder det någon vart? Eller skapar det bara mer frustrerade poliser? Det är i alla fall uppenbart att det måste till någonting mer.

Det civila samhället måste ställa sig upp och säga stopp, och socialtjänsten måste ta tag i dem som behöver det. Det är ju så oerhört få som förstör för så oerhört många.

På fredagen är det slutpläderingar i hovrätten i det så kallade ”Romario”-målet.

Ända sedan den omtyckte fotbollsspelaren Ahmed Ali, 23, knivmördades för ett år sedan har det i omgångar varit oroligt i Husby. I samband med att de åtalades friades i tingsrätten märktes också en ökad spänning.

Och det finns ett ”polishat” bland många unga. Jonas Lindkvist:

– Uniformen triggar vissa. När vi är civila har vi mycket lättare att mötas, och vi har verkligen tyckt att vi gjort framsteg. Så händer det här...

– Självklart förstår vi att det påverkar att det finns ett so cialt och ekonomiskt utanförskap, att arbetslösheten slår hårt. Men samtidigt vet vi att det borde finnas kraft att reagera bland de boende i Husby. Det är hög tid att återta den sociala kontrollen.

Händelsen utmynnade i fem polisanmälningar. Två rubriceras som våldsamt upplopp.

Ulrika By

ulrika.by@dn.se

Inga kommentarer: