torsdag 3 september 2009

Bilar brann i Malmö och Lund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AV JOAKIM PALMKVIST
PUBLICERAD 2 SEPTEMBER 2009 21.45 | UPPDATERAD 3 SEPTEMBER 2009 0.37 Länk:

Bilbränder härjade på onsdagskvällen, flera i Malmö och en i Lund.

Fyra bilar brann i Malmö på onsdagskvällen. Först stacks en i brand just före klockan 21 på onsdagskvällen utanför Holma livs på Snödroppsgatan. Det var aldrig någon fara för att kringliggande byggnader skulle börja brinna, men röken ställde till problem för de boende. En granne till brandplatsen berättar att han fick flytta sina sovande barn till ett annat rum under räddningsarbetet.

Vid midnatt gick ytterligare ett larm om bilbrand, nu från Sevedsplan. Branden spred sig till två grannbilar, men var lättsläckt. Ett vittne berättar för polisen att två pojkar i övre tonåren sprang från platsen i samband med att branden började.

21.16 larmades också om en brinnande bil vid Humleboskolan nära Sankt Hans Kyrka i Lund. Bilen stod gott och väl tio meter från närmaste byggnad.

Därmed betecknas sannolikt alla fyra bränderna som "skadegörelse genom brand". Detta är den överlägset vanligaste rubriceringen vad gäller bilbränder. År 2008 inträffade 161 bilbränder i Malmö kommun enligt räddningsverkets statistik, det är nästan tre gånger så många som 1996. Ökningen har varit stadig. Summan för hela landet 2008 var 3 376.

Ett tjugotal bilbränder per år inträffar i Lunds kommun, visar räddningsverkets statistik. Majoriteten av bilbränderna i landet är anlagda, och är ofta bedrägerier, enligt försäkringsbolaget If, som har en tredjedel av personbilsmarknaden. Bolaget betalar inte längre ut kontant ersättning till kunder som drabbas av bilbränder, om skadan godkänns får kunden en ny bil i stället.

Inga kommentarer: