lördag 5 september 2009

Särskild grupp utreder bränder

GP 2009-09-05 19:12 Länk:

Efter den senaste tidens många bränder i Göteborgsområdet inrättar polisen en särskild grupp.

Polisen inrättat en ny grupp som ska koncentrera sig på de senaste veckornas händelser i Göteborgs förorter, bland annat alla bilbränder.
Även natten till lördagen brann det i Göteborg. Fyra bilar brann på Hisingen och tre i Bergsjön.
Polisens nya grupp kallas Bryggan och är särskilt inriktad mot Hisingen.
- Detta eftersom vi haft stora bekymmer med Hisingen, med allt som hänt i Backa och i Biskopsgården. Vi har ett avtal med närpolisen där som säger att vi tar alla ärenden där man kan misstänka att det finns ett mönster och att det kan röra sig om samma gärningsmän, säger kommissarie Bertil Claesson, chef för Bryggan.
Ny insatsgrupp
Den nya insatsgruppen består av tre nya gatulangningsgrupper som tillsattes för bara några veckor sedan och en seriebrottskommission som har några år på nacken. Narkotikapoliserna ska särskilt inrikta sig på gatuledet. Seriebrottskommissionen har, enligt Claesson, tidigare framgångsrikt jobbat med grova stölder och butiksrån.
- Det handlar om en serie brott som kanske genomförs av samma gärningsmän. De här två insatserna ska löpa parallellt. Vi ska även utreda tidigare skottlossningar på Hisingen som är relaterade till de kriminella gängen, säger Claesson.
Samma gärningsmän
Nattens händelser tros ha samband med de mordbränder i bilar, skolor och andra byggnader som drabbat Göteborgs förorter i flera veckors tid.
- Det är svårt att veta. Man kan ju sannolikt tro att det i alla fall är samma gärningsmän bakom bränderna i Biskopsgården. Nu finns det inga vittnen till nattens bränder, säger Thomas Larsson, inre befäl på Hisingen.
- I vanliga fall hade vi lagt ned detta eftersom vi saknar vittnen. Men nu lämnar vi detta vidare till den särskilda grupp som polisen har för att utreda de senaste bränderna.
Ingen person ska ha kommit till skada i samband med nattens händelser.

Inga kommentarer: