nt.se Ledare 3 September, 2009 Länk:
Det brinner i förorterna. Malmö, Göteborg och Uppsala är drabbade, tidigare har stadsdelar i södra Stockholm varit utsatta. Varför har detta fenomen importerats till Sverige?
En fem kilo tung sten kastades under den gångna helgen in genom framrutan på en brandbil under utryckning i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Att ingen dog eller blev allvarligt skadad är ett mirakel. Runt om i landet brinner det till synes varje helg i någon förort.
När man hör talas om att ungdomar bränner bilar och attackerar brandmän är det lätt att tankarna vandrar till Paris, Marseille eller möjligtvis Nørrebro i Köpehamn där de autonoma aldrig missar ett tillfälle att slå sönder bilar och kasta sten på polisen. På senare tid står det utom allt tvivel att fenomenet blir vanligare i Sverige.
Rosengård i Malmö är sannolikt det namnkunnigaste exemplet. Där har sammanstötningar mellan unga huliganer å ena sidan och polis, brandkår och till och med ambulanspersonal på andra sidan pågått länge. Men även Göteborg och nu senast Uppsala är hårt drabbade. I Göteborg har ungdomsgäng dragit runt och bränt upp både bilar och skolor!
Unga män som tänder eld på bilar och attackerar polis och brandkår som kommer till platsen. Givetvis ett helt oacceptabelt beteende och det är lätt att förstå att Kommunals fackbas Ylva Thörn är upprörd över riskerna för sina medlemmar.
Justitieminister Beatrice Ask (M) kommenterade för första gången händelserna i Ekot under gårdagen. Ministern säger sig vara orolig för att räddningstjänsten inte kan komma fram och rädda liv. Hennes förklaring till oroligheterna är att det finns "många ungdomar som är allmänt desorienterade i tillvaron" de saknar vettiga mål och har sällan några vuxna förebilder. Trångboddhet, utanförskap och sociala bekymmer hamnar också på listan över bidragande faktorer.
Justitieministern har rätt även om hon knappast använder överord. Att angripa räddningstjänsten när det brinner och är fara för liv och egendom är vidrigt. Det är bara en tidsfråga innan stenkastarna får blod på sina händer.
Ask har dock bara delvis rätt i att det inte finns några "quick fix" för situationen. De drabbade stadsdelarna har många saker gemensamt. I botten finns de slitnaste delarna av miljonprogrammets bostäder, hög arbetslöshet och socialt utanförskap. Faktorer som påverkar men aldrig ursäktar attacker.
Polisen borde givetvis gripa brottslingarna och få bort dem från gatorna. En sådan signal från samhället har betydelse. Potentiella pyromaner tvingas inse att det kostar att vara vandal och om de värsta huliganerna sitter i fängelse borde det bli lugnare. En nödvändig quick fix för att använda ministerns ord.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar