söndag 11 oktober 2009

Islamofobil med bismak

Publicerad: 9 oktober 2009, 04.43

Per Gudmundson

SIGNERAT | PER GUDMUNDSON

08-13 50 00

per.gudmundson@svd.se

I dagarna får alla riksdagsledamöter varsin ask med preparatet Islamofobil i posten. Preparatet ska användas vid ”islamofobiska eller muslimhatande symptom”. Enligt avsändaren är detta om ”man känner oro inför statistiken som talar om hög nativitet bland muslimer”, om ”man är benägen att konstruera en ofördelaktig bild av muslimer som ’de andra’”, eller hyser ”tro att diktatur och terrorism i sk muslimska länder är föreskrivna av religionen islam”.

Pillren är en kampanj från Sveriges Antidiskrimineringsbyråer, som huvudsakligen finansieras av staten via Ungdomsstyrelsen.

Bortsett från att begreppet islamofobi här tänjs ut till det absurdas gräns, och bortsett från att man därmed på ett osmakligt sätt sjukförklarar meningsmotståndare, kan greppet kännas ganska kul. Det finns ju ett visst problem med främlingsfientlighet, och det kan knappast skada att upplysa om de stereotyper och förenklingar som förekommer i debatten – inte sällan på ett försåtligt sätt. Varför inte göra det med en rejäl dos humor? Men viljan att svälja tabletterna sjunker när man känner bismaken.

Den formgivare och debattör som tagit fram Islamofobil för diskrimineringsbyråernas räkning är känd sedan tidigare, genom ett ivrigt debatterande på internet. Där har hon skrivit om hur ”judar använder Moseböckerna som vetenskaplig bevis om att dom fick uppgift att ta över världen”, att ”man minns förintelsen enbart för att legalisera folkmord på något annat folk”, uppmanat att ”inte skriva för sionister och inte heller för sionistförlag”, och sagt att ”Hitler var omtänksam i jämförelse med dagens extremism i Israel.” Och hon har haft en känd förintelseförnekare som gästskribent på sin blogg.

En berömd person frågade en gång ”varför ser du flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?” Men han jobbade förstås med handpåläggning och inte med piller, så vem lyssnar på honom idag?

Vad säger man? Statsfinansierat Islamofobil. Omoget, sjukt som sjutton. Per säger: “på ett osmakligt sätt sjukförklarar meningsmotståndare”.

Det har han rätt i. Man ska nämligen inte säga något negativt om muslimer eller islam, ty då har man denna “sjukdom”. Det förhindrar debatt vilket muslimerna verkar ha oerhörda problem med. De klarar inte motsatta åsikter- istället för att ha en resonlig dialog kastar de snabbt ut sig “islamofobi! Islamofobi”. Intelligent så det förslår. Eller så är de “attackerade” av oss hemska “Kafir”.

Inga kommentarer: