torsdag 17 september 2009

"Vi måste kämpa för vårt Södertälje"

LT.se15 september 2009 Länk:

Kommentar: Läs med fördel kommentarerna till artikeln! Följ länken ovan.

BÅRSTABERGEN Maskerade unga män smyger runt butikerna, gör inbrott, rånar och för svinner på moped. Men Cecilia Valdés i Bårstabergen vägrar att ge upp.
– Vi måste kämpa, säger hon.

SE OCKSÅ
Länkar
Skottlossning vid rån

Det är dagen efter det väpnade rånet och lugnet har åter lagt sig över Bårstabergen.
Dörren till spelbutiken Treklövern står som vanligt öppen och kunder kommer och går, ondgör sig över söndagens händelse eller har inte påverkats alls av den.

Glädjande nog är butikens ägare Anette Drottz redan tillbaka bakom disken.
– Vi fortsätter och tänker inte ge upp, säger hon till synes oberörd, men väljer
att inte vara med på bild.

Men Cecilia Valdés och andra grannar invid butiken känner stark oro för den senaste tidens utveckling. Ica Orren rånades för något halvår sedan och i söndags förmiddag var det Treklöverns tur – igen – men det var väntat.
Den senaste tiden har maskerade unga män setts smyga runt huset och spanat, såväl dag- som kvällstid.
– I några fall har vi grannar larmat polisen i tid och avstyrt inbrott, säger Cecilia Valdés.

Men i söndags kom det oväntat – innan lunchtid. Rånarna försvann med några futtiga hundralappar på moped efter att ha avlossat en pistol. En av dem var ganska kort, den andre lång.

Polisen har ännu ingen misstänkt för dådet, men utesluter inte att gärningsmännen kan ha förekommit vid fler av sommarens uppmärksammade brott. Cecilia Valdés är förfat taren som 1976 kom till Sverige efter att ha flytt Chile där hon hotades till livet av militärjuntan. I dag, 32 år senare, är det dags att ta upp en ny kamp:
– Vi måste kämpa för vårt bostadsområde och för vårt älskade Södertälje, säger hon. 
Bårstabergen är oftast en lugn oas, ett område där det bor många äldre. Men även ett område där National demokraterna skördade sina största framgångar vid det senaste valen.
– Jag vägrar att förknippas med dem, men tror att de flesta som röstade på dem gjorde det för att de tappat förtroende för alla andra partier.

Cecilia Valdés efterlyser politikernärvaro.
– Det som behövs är att politikerna börjar engagera sig mer, blir mer närvarande i folks vardag. Jag upplever att politiker, socialen, polisen och kommunen håller möten, men de befinner sig däruppe, på en högre nivå. De borde finnas här, i folks vardag, men inte bara när det blir val.

Inga kommentarer: