måndag 14 september 2009

Svenskarna i MI6-förhör

GT- Expressen 14 September 2009 Länk:

Safia Benaouda, 19, Munir Awad, 28, och Mehdi Ghezali, 30, finns med på polisens lista över de svenskar som har gripits i Pakistan.
Enligt Ekot förhörs de nu av brittiska underrättelsetjänsten MI6.
- De är under utredning, säger Shah Mahmood Qureshi, utrikesminister i Pakistan

De fyra svenskarna greps i Pakistan 28 augusti. Först i går kom en officiell bekräftelse på att en av de gripna är Mehdi Ghezali, 30.
Vid en presskonferens med utrikesministern Shah Mahmood Qureshi fick journalisterna beskedet:
- Tolv utländska personer greps i Dera Ghazi Khan. Fyra av dem är svenskar, och bland dem finns Mehdi Mohammed Ghezali, som greps under 2001 och har varit internerad i Guantánamofängelset.
Misstankarna gäller samröre med al-Qaida.
En reporter frågar:
- Vad har han för status inom al-Qaida och hur är det med honom?
Utrikesminister Shah Mahmood Qureshi:
- Det är under utredning. De personer du nämner, mister Ghezali och de övriga, är under utredning. När utredningen är klar kommer vi att berätta mer för er. Just nu är det svårt att säga något mer.

Målet: Talibanfäste

Källor har i Expressen berättat att CIA höll flera förhör med de gripna. Och i går uppgav Ekot att Mehdi Ghezali har förhörts av brittiska underrättelsetjänsten MI6, som står CIA nära. Enligt Ekots uppgifter ska Ghezali nu ha börjat prata.
Han ska ha uppgett att han var på väg till Lahore på ett religiöst möte. Men underrättelsetjänsten tror att målet var talibanfästet Waziristan, och att han där skulle träffa personer som misstänks vara extremister.
På polisen lista över de gripna svenskarna finns också 19-åriga Safia "Fia" Benaouda från Stockholm, liksom hennes pojkvän Munir Awad, 28, och parets lille son.

"Ska befinna sig i Mecka"

I lördags berättade Safias mamma Helena Benaouda för Expressen att dottern hade rest till Saudiarabien.
- Hon ska befinna sig i Mecka för att fira ramadan. Men nu har jag inte kunnat nå henne på telefon och som mor och mormor är jag väldigt orolig och fortsätter att hålla kontakt med UD för att förhoppningsvis få veta mer så snart som möjligt.
I natt hade hon ännu inte fått några klargörande besked.
- Hennes närvaro i Pakistan är inte bekräftad, skriver Helena Benaouda i ett mejl.
Munir Awads pappa har inte heller fått några besked.
- Min son reste bort och sedan fick vi veta att de hade tagit honom, det är allt.
2007 greps Safia Benaouda och Munir Awad på gränsen mellan Kenya och Somalia, misstänkta för terrorbrott. De hölls fängslade i flera månader i det ökända fängelset i Addis Abeba innan UD och säpo till slut kunde få hem dem.

Skrev dagbok

Under tiden drev Helena Benaouda en enveten kamp för att få reda på vad som hänt dottern. Safia, som då var gravid, skrev dagbok på toapapper i fängelset. Efter att hon kommit hem fortsatte hon att skriva på mammans hemsida Releasemychild.
I intervjuer har hon också berättat om tiden i fängelse:
- Jag var rädd. Man bara tänkte på att fly.
- De sa inte vad jag anklagades för och de frågade nästan ingenting om Somalia. Men de frågade en massa saker om Sverige, om vilka vi kände och de ville ha namn på extremister i Sverige.
Safias mamma Helena Benaouda är ordförande i Sveriges muslimska råd. I samband med diskussionerna om Lars Vilks Muhammedteckning 2007 drack hon te med Fredrik Reinfeldt.
- Vår syn är att vi har god förståelse för hur det svenska samhället och yttrandefriheten fungerar. Det budskapet vill vi också förmedla till andra, både inom och utanför Sverige, sa hon då.

Foto: Roger Vikström

MEHDI GHEZALI, 30
Bor: Örebro. Greps 2001 när han försökte fly från Afghanistan till Pakistan. Amerikanerna anklagade honom för samröre med al-Qaida. Han fördes till Guantánamo där han satt inlåst i 930 dagar. Han släpptes 8 juli 2004, utan åtal eller rättegång, eftersom han "inte längre utgör ett hot mot USA". I en intervju med den islamistiska tv-bolaget al-Yaqin 2007 säger Ghezali: - Innan jag skickades till Guantánamo trodde jag inte att det fanns så hatiska människor som amerikaner är mot islam.

Mamman Helena Benaouda med ett porträtt av dottern Safia som barn. Safia, nu 19, uppges vara en av de gripna i Pakistan. Foto: Felipe Morales / Svd / Scanpix

SAFIA BENAOUDA, 19
Bor: Stockholm. Greps i Somalia 2007, dit hon ska ha rest på semester med pojkvännen Munir Awad. Hon fördes till Etiopien där hon fängslades. Efter drygt två månader kunde hon med UD:s hjälp föras hem, utan åtal eller rättegång. Efteråt sa hon i en intervju: - Jag fattar inte varför man inte skulle vara fri att åka vart man vill här i världen. Har en son tillsammans med Munir Awad. Safias mamma Helena Benaouda är ordförande i Sveriges muslimska råd.

MUNIR AWAD, 28
Bor: Göteborg. Greps i Somalia 2007 med flickvännen Safia Benaouda. Han satt fängslad under våren och anklagades, enligt flickvännen, bland annat för att ha försökt rekrytera självmordsbombare i Danmark. Några juridiska skäl till att han fängslades har inte lagts fram. Han släpptes utan rättegång. I en Sveriges radio-intervju 2007 förklarade Munir resan till Somalia: - För mig var det någonting jag velat länge. Att se ett riktigt muslimskt land. Munir Awad har inte åtalats eller dömts för terrorbrott.

Inga kommentarer: