tisdag 15 september 2009

Politiker som reagerar!

 

Nu kommer 2 politiker till Göteborg för att diskutera vågen av anlagda bränder. Detta är en positiv utveckling. Vad tycker du om förslagen de erbjuder? Tyck till!

GP 15 September 2009 Länk:

Vecka efter vecka sätts bilar i brand i storstädernas förorter. Nu planerar både Beatrice Ask (M) och Thomas Bodström (S) besök i stadsdelen Backa i Göteborg, där vågen av anlagda bränder startade.

Närmare hundra bilar har satts i brand i Göteborg den senaste månaden - och än syns inga tecken på att problemen ska få ett slut. Därför tänker justitieminister Beatrice Ask besöka Hisings-Backa i samband med att hon presenterar höstens budgetproposition i Göteborg på måndag.
- Hon åker till Hisings-Backa och har ett möte med socialsekreterare och lokala poliser om hur de jobbar, säger Asks pressekreterare Martin Valfridsson.
Samma vecka planerar även justitieutskottets ordförande Thomas Bodström ett besök i samma Göteborgsförort. Enligt den före detta justitieministern är det inte konstigt att bränder likt dem i Göteborg anlagts även i förorter till Malmö, Stockholm och Uppsala de senaste veckorna.
- Sådana här saker sprider sig lätt. Men det grundar sig i att det har gått för långt. Man har hamnat utanför samhället, och då agerar man på ett helt oacceptabelt sätt, säger Thomas Bodström.
För att liknande situationer ska kunna undvikas i framtiden vill Socialdemokraterna införa så kallade kontaktpoliser i skolan.
- Det skulle innebära att de här killarna i ett långt tidigare skede får en positiv kontakt med polisen. Det skulle vara lika naturligt som att man vet vem som är skolkurator eller skolsyster, säger Thomas Bodström.
Inger Davidson (KD), vice ordförande i justitieutskottet, vill se fler poliser på plats i förorten redan nu.
- Det behövs poliser, självklart. Och fler ingripanden, och att fler som har begått brott döms, så att man också visar samhällets nolltolerans mot sådant här, säger hon.
TT: Varför har fenomenet spridit sig?
- Jag tror att det är en maktkamp mellan olika gäng. Man ska visa upp sig. Då sprider det sig också mellan olika städer. Man ska visa vem som är starkast och vem som kan gå längst.
I Göteborg inrättar polisen nu en särskild tipstelefon för att få ett slut på bränderna.
- Vi kanske inte kan lösa det utan allmänhetens hjälp, säger Mats Palmgren, polisintendent i Storgöteborg.
TT

Inga kommentarer: