onsdag 16 september 2009

Sverigedemokraterna – ett parti för invandrare

Nationell.nu 2009 07 24 Länk:

Sverigedemokraterna får utstå hård kritik från alla håll och kanter. Etablerade politiker kallar partiet för främlingsfientligt och vill inte samarbeta. Andra nationalistiska grupper kallar Sverigedemokraterna för förrädare, eftersom de ska ha svikit sina ursprungliga ideal. Hur ligger det egentligen till? Nationell.nu har undersökt antalet invandrare i SD.

För en tid sedan publicerade Sverigedemokraterna en artikel som hette “Sd:s nya ansikten”. Med detta menade man partiets nya och mörkare ansikten, invandrarna som företräder partiet. I artikeln åker författaren omkring till olika platser i Sverige och besöker ledande sverigedemokrater med utländsk bakgrund, vilka visar sig vara ganska många.

– När jag träffar personer som är medlemmar i Sverigedemokraterna, slår det mig hur pass ofta jag träffar människor som har invandrarbakgrund, långt från den bild som målas upp av andra, säger författaren.

En av Sverigedemokraternas utländska företrädare är 73-årige Zvonko Borcic, som sitter i kommunstyrelsen i Landskrona. Borcic föddes i Kroatien men precis som många andra jugoslaver kom han till Sverige som arbetskraftsinvandrare på 1960-talet. Zvonko Borcic är utbildad båttekniker och fick jobb endast två dagar efter att han anlänt till Sverige. När Sverigedemokraternas skribent pratar med honom målar han upp partiet som ett invandrarvänligt parti som vill integrera utlänningarna som kommer hit och betonar att “alla som gör rätt för sig och anpassar till svenska lagar och regler är välkomna”. SD vill alltså inte kasta ut laglydiga invandrare.

– När jag pratade med andra äldre utlänningar, så ville de att jag skulle engagera mig och säga det vi alla tycker. Landskrona har blivit en laglös stad med en massa kriminella invandrarungdomar. Alla vet det men inga politiker utom sverigedemokraternas vågar säga det, säger Zvonko Borcic om sitt SD-medlemskap.

I kommunalvalen 2006 ställde SD upp med större andel kandidater med invandrarbakgrund (16 %) än Kristdemokraterna (15 %), Socialdemokraterna (14 %), Moderaterna (12 %) och Centerpartiet (7 %). Men partiet har inte bara företrädare med utländsk bakgrund. Invandrare tenderar också att rösta på partiet. Bland utomnordiska invandrare röstade nästan en procent på Sverigedemokraterna i valet 2006. Det var alltså vanligare att utomnordiska invandrare röstade på SD än på FI eller Junilistan.

SD använder invandrare i sin propaganda

SD använder invandrare i sin propaganda

När Zvonko Borcic kom till Sverige började han jobba på Öresundsvarvet i Landskrona. Genom sitt medlemskap i facket blev han även medlem i Socialdemokraterna och via Kroatiska riksförbundet blev han år 2000 invald som representant i Integrationsrådet för hela Sverige. Ordförande var dåvarande integrationsministern, Mona Sahlin.

– En mer ointresserad minister för de problem som finns i det svenska samhället har jag aldrig träffat, säger han.

Zvonko Borcic valde att engagera sig i Sverigedemokraterna eftersom han tycker att det är det enda partiet som tar integrationen och landets invandrare på allvar. Socialdemokraterna skiter egentligen i invandrarna, menar han. Under hans tid i det socialdemokratsika partiet var Mona Sahlin och de övriga medlemmarna bara intresserade att lyfta fram det positiva med invandringen och när det framkom kritik mot integrationspolitiken sopades den snabbt under mattan.

– Sverige är ett annat land idag än det var på 60-talet. Då behövde Sverige arbetskraft, i dag måste vi stoppa invandringen och försöka skapa arbete åt dem som lever och bor i dagens Sverige. Varken jag eller Sverigedemokraterna är främlingsfientliga eller något sådant. Jag har varken läst, sett eller upplevt något sådant i partierna. Det är bara medierna som försöker hitta på sådant för att smutskasta oss.

Anna Hagwall från Ungern är Sverigedemokraternas andra vice ordförande

Anna Hagwall från Ungern är Sverigedemokraternas andra vice ordförande

Två av Sverigedemokraternas mest kända invandrare är Samuel Älgemalm och Anna Hagwall. Trots sina svenskklingande namn är ingen av dem riktigt svensk. Samuel Älgemalm kommer ursprungligen från Iran och föddes som Mohammed Ebrahim Gharachorloo. Han har konverterat från islam till kristendomen och hans främsta mål är att bekämpa ett moskébygge i Växjö. Anna Hagwall kommer från Ungern och sitter i SD:s styrelse. Hon är dessutom partiets andra vice ordförande. Hagwall kom till Sverige som anhöriginvandrare 1972 och var då 19 år gammal. Anna Hagwall, som fått sitt efternamn genom ett äktenskap med en svensk man, växte upp i Budapest under Janos Kadars diktatoriska kommunistregim.

– Vetskapen var att Sverige var ett väldigt fint land, där humanismen stod högt i kurs, där människor var bildade och språkkunniga. Svenskarna reste mycket i världen och förvärvade en stil och klass. Vi visste att folk var ärliga i Sverige, det förekom inga stölder, inte mycket bedrägerier eller brottslighet överhuvudtaget, säger hon i en intervju med Blågula Frågor

Men när hon anlände till Sverige förvånades Anna Hagwall över den vänsterstyrda politiken i landet, en politik hon trodde hon skulle få slippa se här. Anna Hagwall började därför engagera sig i högerpartiet Moderaterna. Hon insåg också ganska snabbt att många invandrare betedde sig illa mot svenskarna.

– Jag mötte en nedlåtande attityd från invandrare, den här tag-för-sig-mentaliteten utan minsta ödmjukhet. Det stör min rättsmedvetenhet, att man ska utnyttja dem som är goda mot oss. Jag tycker det är absurt, säger hon och förklarar att detta var en av anledningarna till att hon gick över till Sverigedemokraterna.

Anna Hagwalls viktigaste frågor inom politiken är bidragskulturen och högskattesamhället.

– Man ska inte bara dela ut miljarder i understöd och bidrag till folk, utan motprestationer. De ska ju bidra med sitt kunnande. I samhället finns ju många arbetsuppgifter som behöver skötas. Se på parkerna, de är nedskitade, fullt med hundbajs och klotter. Varsågod, sköt det, om man inte kan hitta något annat arbete!

Zvonko Borcic, Samuel Älgemalm (Mohammed Ebrahim Gharachorloo) och Anna Hagwall är tre invandrare som företräder Sverigedemokraterna i svensk politik. Det finns fler exempel och uppenbarligen är partiet även populärt inom den utländska väljarkåren. Men detta har media tystat ner eller försökt använda emot SD genom att peka ut partiets invandrarväljare som förvirrade och korkade. Som när Expressen raljerade över Samuel Älgemalm som invandraren “som bytte namn och blev sverigedemokrat”, eller som när SVT lät den utländske SD-väljaren Bombasa Ali framträda i tv och motivera sin röst på partitet med det enfaldiga svaret ”det vore kul med en ny regering”. Men medias bild av att Sveriges invandrare som en homogen grupp som hatar SD och som tänker likadant och delar samma intressen är alltså felaktig. Eller som Zvonko Borcic uttrycker det:

– Det är många invandrare som röstar på Sverigedemokraterna.

Inga kommentarer: