måndag 14 september 2009

Nya brandattentat i natt

GT 14 September 2009 Länk:

GÖTEBORG. De anlagda bränderna tycks aldrig ta slut. På söndagskvällen kom nya larm om bilar som stod i ljusan låga och byggnader som satts i brand.


Larmet kom klockan 21.12. En personbil och en skåpbil brann för fullt på besöksparkeringen vid Saffransgatan. Strax innan hade en bil setts lämna parkeringen i hög fart. Ett stort antal nyfikna samlades snabbt. Med tanke på tidigare attacker mot polis och räddningstjänst skickade ledningscentralen dit flera patruller.
Det förblev dock lugnt under släckningsarbetet.
När det tycktes vara släckt lämnade brandbilarna - bara för att återkallas av polis kort därpå när elden åter flammade upp.
Polisen spärrade av platsen för teknisk undersökning.

Räddningstjänsten kunde släcka en brand i ett hunddagis i Komarken i Kungälv. Det mesta tyder på att branden var anlagd. Foto: Läsarbild

Hunddagis brann

En timme tidigare hade det börjat brinna vid ett hunddagis i Komarken i Kungälv - bara hundratalet meter från den parkering där tre bilar brann i fredags. Vare sig hundar eller människor fanns i enplansbyggnaden vid den här tiden. Elden fick fäste i väggen, men kunde snabbt släckas. Även här kommer en teknisk undersökning att göras, bland annat för att fastställa om det rör sig om mordbrand.
Klockan 22.48 kallades räddningstjänsten till Hammarkulleskolan. Enligt det första larmet brann det i idrottshallen. Dessbättre handlade det om ett fristående förråd på cirka 15 kvadratmeter. Förrådet var helt övertänt och brann ner till grunden.
Också här fanns det enligt anmälarna många ungdomar i området - och även på viadukterna i Hjällbo, varifrån bussar, privatbilar och polispatruller tidigare har utsatts för stenkastning. Därför skickades först flera patruller till området, och poliserna stannade kvar även efter det att räddningstjänsten lämnat.

Kraftiga smällar

Klockan 01.31 var det dags för nästa bilbrand. Vittnen larmade om kraftiga smällar från garaget på Atmosfärsgatan i Bergsjön, varpå röken vällde ut

1 kommentar:

Anonym sa...

GT säger: Anlagda bränder kostar samhället mer än en miljard kronor per år, och ligger bakom 25 - 40 procent av samtliga bränder. Varje år anläggs cirka 10 000 bränder i Sverige - minst hälften är verk av barn under 18 år, varav många har sociala problem. Några vanliga orsaker: uttråkning, lust att experimentera, dölja annat brott, hämnd, hat och konflikter. Men även försäkringsbedrägeri. Mindre än 10 procent är pyromandåd. Anlagd brand klassas som mordbrand, och leder till hårda straff och höga skadestånd.

Källa: Storstockholms brandförsvar